Foto: DELFI

Iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums šī gada pirmajā ceturksnī ir labs sākums un arī kopumā gads solās būt labs, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" teica finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Portāls "Delfi", atsaucoties uz Centrālās statistikas pārvaldes ātrā novērtējuma datiem, jau vēstīja, ka šī gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar 2017. gada pirmo ceturksni, IKP apjoms pēc sezonāli un kalendāri neizlīdzinātiem datiem ir palielinājies par 4,3 %.

Reizniece-Ozola arī norādīja, ka finanšu sektorā valdošie pārmaiņu vēji un "ABLV Bank" krahs šajā rādītājā var ieviest korekcijas, taču ne būtiskas. Maksimālā ietekme varētu būt 0,4% robežās, lēsa ministre.

Komentējot līdz šim paveikto finanšu nozares sakārtošanā Reizniece-Ozola uzsvēra, ka "mēs esam procesa vidū un vēl nebūt nav brīdis, kad būt apmierinātiem", taču dinamika esot laba. Saskaņā ar viņas pausto jūnijā Latvijā ieradīsies komanda no ASV, kas palīdzēs izvērtēt, kādas pārmaiņas jāievieš kontroles dienestā un citās institūcijās.

"Izmeklēšanas kapacitāte, tas nav vienā dienā maināms, un institūciju savstarpējā sadarbība, kas arī redzam, ka šobrīd klibo," divus virzienus, kuros visstraujāk nepieciešams veikt izmaiņas, minēja ministre.

Jau ziņots, ka ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija ("FinCEN") februāra vidū paziņoja, ka plāno noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā. "FinCEN" publiskotajā ziņojumā arī teikts, ka "ABLV Bank" vadība līdz 2017. gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!