Foto: Reuters/Scanpix

Pirms vairāk nekā desmit gadiem ekonomikas buma laikā veiktas nesekmīgas investīcijas Rumānijā joprojām Igaunijā raisa diskusijas par "Swedbank" atbildību pret ieguldītājiem un par mazo investoru interešu aizsardzību. Tagad Igaunijas Tieslietu ministrija apsver iespēju veidot ombudu investoru interešu aizsardzībai.

Problēmas vēsture stiepjas vairāk nekā desmit gadus senā pagātnē – 2007. gadā uzņēmums "IPC Romanian Land Portfolio", ko vēlāk pārdēvēja par "Nord Hill Land Portfolio", aizņēmās no vairāk nekā 200 kreditoriem gandrīz 8,5 miljonus eiro, lai iegādātos nekustamo īpašumu Rumānijā ar mērķi gūt peļņu no īpašuma vērtības kāpuma. Pēc ieguldītāju stāstītā, uzticību šīm investīcijām veicinājis arī tas, ka obligāciju iegādes starpnieks bijusi lielākā Igaunijas banka "Swedbank". Tomēr 2011. gadā izrādījās, ka "IPC Romanian Land Portfolio" nespēj atmaksāt investoriem to ieguldīto naudu.

Investori igauņu presei pauduši viedokli, ka "IPC Romanian Land Portfolio" nebūtu varējuši savākt ieguldītāju naudu bez "Swedbank" palīdzības gan tāpēc, ka cilvēki uzticējušies bankai, gan tāpēc, ka obligāciju programmu esot konsultējuši "Swedbank" speciālisti. Obligāciju emisija bija slēgta, un tās starpnieks bija "Swedbank". "IPC Romanian Land Portfolio" un "Swedbank" esot apgājuši publiskas obligāciju emisijas prasības tādējādi, ka "Swedbank" sākotnēji iegādājusies vairāk nekā 40% no emisiju apjoma saviem klientiem.

"Swedbank" pati savulaik igauņu presei skaidrojusi, ka banka minēto obligāciju emisiju neorganizēja un pati obligācijas neiegādājas. Obligācijas iegādātas tikai bankas klientiem portfeļu pārvaldes pakalpojuma ietvaros. Banka arī atzīmējusi, ka 2007. gadā vispārējā tirgus situācija bija tāda, ka šādas investīcijas izraisīja lielu interesi. Pēc tam sekojusī globālā ekonomikas krīze bijusi bankai laba mācība, liekot ar daudz lielāku piesardzību izvērtēt klientiem piedāvātos investīciju risinājumus.

Neveiksmīgā investīciju pieredze Rumānijā un "Swedbank" atbildība pret investoriem joprojām ir aktuāls jautājums Igaunijas politiskajā dienaskārtībā.

Igaunijas Brīvās partijas priekšsēdētājs, parlamenta deputāts Arturs Talviks aprīlī vērsies ar atklātu vēstuli pie "Swedbank" prezidentes Birgites Bonnesenas un "Swedbank" vadītāja Igaunijā Roberta Kita. Politiķis vēstulē iestājas par mazākuma akcionāru interesēm, norāda uz "Swedbank" atbildību neveiksmīgajā darījumā, kā arī kritizē "Swedbank" aroganto attieksmi pret Igaunijas klientiem.

Savukārt Igaunijas tieslietu ministrs Urmass Reinsalu nesen publicētā paziņojumā rakstījis, ka Igaunijā ir nopietni jādomā par mazo investoru interešu aizstāvību, jo sevišķi gadījumos, kad ieguldījumu tiek veikti caur kredītiestādēm, jo klienti tām ļoti uzticas. Reinsalu par piemēru min "Swedbank" un Rumānijas investīciju gadījumu, norādot, ka kredītiestādes pienākums ir sniegt investoriem pietiekami plašus skaidrojumus un izvairīties no interešu konflikta.

Igaunijas Tieslietu ministrija apsver nepieciešamību Igaunijā veidot ombudu investoru interešu aizsardzībai. Šāds ombuds varētu palīdzēt atrisināt strīdus situācijas pirmstiesas procesā, kas būtu daudz ātrāks risinājums nekā garas tiesvedības. Tāpat tas varētu pieskatīt, vai investīciju uzņēmumi pilda savus pienākumus pret investoriem, piemēram, vai ieguldītajiem tiek sniegta nepieciešamā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!