Foto: DELFI

Straujos tempos Rīgā norit multifunkcionālā tirdzniecības centra "Akropole" būvniecība, kura būvdarbus plānots pabeigt 2019. gadā. Pabeigti apjomīgākie ēkas konstrukciju darbi un ceturtdien tiek svinēti spāru svētki.

"Akropolis group" vadītāja Saule Zabuļonīte norādīja, ka vēl ir daudz darāmā. Tāpat viņa izteica gandarījumu, ka tirdzniecības centrā būs vairāk nekā 220 veikali, kā arī ienāks tādi ārvalstu tirgus spēlētāji kā "River Island", "Van Graaf" un citi. Savukārt Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Ingus Vircavs norādīja, ka "latiņa ir uzstādīta augsta".

Pašlaik "Akropoles" būvniecībā ir iesaistīti aptuveni 300 līdz 400 darbinieki, bet aktīvākajā fāzē, kas būs iekšdarbi, būvnieku skaits varētu sasniegt no 2000 līdz 3000.

"Būvniecība norit saskaņā ar grafiku," apgalvoja tirdzniecības centra "Akropole" vadītājs un "Akropolis Group" valdes loceklis Kaspars Beitiņš. Viņš norādīja, ka ziemas aukstajos mēnešos bijusi neliela aizķeršanās, jo grants -25 grādu aukstumā tirdzniecības centra iekšpusē bijusi pamatīgi sasalusi, kā rezultātā to nācies sildīt.

Tirdzniecības centram gandrīz pilnībā ir uzlikts jumts, savukārt biroja ēkām, kuru konstrukcijas jau ir pabeigtas, pašlaik tiek montēta fasāde. Piemēram, visai darbietilpīgs process bijis tieši pie "Akropoles" jumta konstrukcijām, jo tām ir ļoti sarežģīta konstrukcija. "Katras kopnes daļu varēja atvest uz vienas smagās kravas automašīnas," atklāja Beitiņš, kurš piebilda, ka tās nācies vest ar vairākām kravas automašīnām.

Foto: DELFI

Tāpat pašlaik aktīvi norit darbs pie ledus halles izbūves (titulbildē augstāk), kas, kā norāda Beitiņš, ir " "Akropoles" firmas zīme".

Pats Beitiņš "Akropoles" būvniecību sauc par "desmitgades projektu", kā arī salīdzina, ka šādi iespaidīgi projekti Latvijā tiek celti reti, iepriekšējais lielais "desmitgades projekts" bijusi vien "Gaismas pils" būvniecība.

Taujāts par iespējamo konkurenci ar citiem tirdzniecības centriem Latvijā, Beitiņš uzsvēra, ka "Akropolē" cilvēkiem būs plašākas izklaides iespējas. Tie varēšot nākt ne tikai iepirkties, bet arī brīvajos brīžos apmeklēt slidotavu, uzspēlēt boulingu, skatīties kino vai aizvest bērnus uz diviem rotaļu laukumiem, kuri būs izvietoti gan ēkas iekšpusē, gan ārpusē.

Kā atklāja Beitiņš, rotaļu laukuma nomnieki būs uzņēmums "Annels Atrakcijas". Tirdzniecības centra iekšpusē esošais rotaļu laukumums būs vairāk kā 1000 kvadrātmetrus liels. Savukārt āra rotaļu laukums izskatīsies līdzīgi kā Centra sporta kvartāla rotaļu laukums, kā arī tas tiks iežogots, portālam "Delfi" pauda Beitiņš.

2015. gada nogalē Rīgas pilsētas būvvalde apstiprināja tirdzniecības centra ''Akropole'' būvniecību, nākamā gada 13. septembrī tika apstiprinātas Rīgas pilsētas Būvvaldes tehniskā projekta izmaiņas.

Sākotnēji kompleksa būvniecību bijušās Rīgas porcelāna rūpnīcas (iepriekš M. S. Kuzņecova porcelāna rūpnīcas) teritorijā Ķengaragā bija plānots sākt 2008. gada beigās, bet atklāšana bija ieplānota līdz 2010. gada beigām. Vēlāk ekonomiskās situācijas dēļ būvniecības termiņi tika mainīti.Jau 2017. gada 8. decembrī tika parakstīts viens no vērienīgākajiem Latvijā noslēgtajiem finanšu darījumiem, "SEB banka" piešķīra 106,5 miljons eiro ilgtermiņa aizdevumu "Akropoles" būvniecībai.

Tiek lēsts, ka objekts būšot vēl nebijis daudzfunkcionālais tirdzniecības centrs, kas spēs nodrošināt gan iepirkšanos, gan pilnvērtīgas, mūsdienām atbilstošas izklaides iespējas. Iepriekš norādīts, ka investīcijas šajā vērienīgajā projektā nepārsniegs 120 miljonus eiro. Vēlāk prezicēts, ka kopējās investīcijas projekta realizācijā sasniegs 200 miljonus eiro.

Kā zināms, jauno tirdzniecības centru plānots atvērt 2019. gadā, un tā kopējā platība sasniegs apmēram 98 tūkstošus kvadrātmetru. No tiem 90 tūkstoši kvadrātmetru paredzēti tirdzniecībai, bet 10 tūkstoši – biroju telpām. Akropoles apmeklētājiem būs pieejams arī kinoteātris, tostarp IMAX kino, slidotava, sporta zāle, īpaša izklaides zona, restorāni, kā arī vairāk nekā 220 modes un dzīvesstila veikali.

Tirdzniecības centra pārstāvji sola, ka tiks saglabāti ne tikai divi vēsturiskie Kuzņecova porcelāna rūpnīcas skursteņi, bet arī tirdzniecības centra iekšpusē tiks veidota "vecpilsētas" zona, kurā būs izvietota senā ķieģeļu ēku reprodukcija. Tā atveidošanai tiks izmantoti vismaz 500 tūkstoši ķieģeļu. Paredzēts, ka pie tirdzniecības centra tiks novietots arī Kuzņecova porcelāna rūpnīcas logo.

Projekta ģenerāluzņēmējs ir būvniecības uzņēmums SIA "Merks". Būvniecību plānots pabeigt 2019. gada pavasarī. Savukārt kā "Merks" partneris piesaistīts Lietuvas uzņēmums "Mitnija" UAB, kurš iepriekš ir veicis "Akropolis" tirdzniecības centru būvdarbus Viļņā, Kauņā un Klaipēdā. "Akropole" ēkas tehnisko projektu ir izstrādājis arhitektu birojs "Sarma & Norde arhitekti", bet projekta tehnisko uzraudzību nodrošina uzņēmums SIA "Būvuzraugi LV".

Projekta realizētājs "Akropolis Group" ir uzņēmumu grupa, kas pārvalda nekustamā īpašuma attīstītāju un tirdzniecības centru nomas un apsaimniekošanas uzņēmumus Lietuvā, Latvijā, Igaunijā un Bulgārijā. "Akropolis Group" pārvaldībā ir "Akropoles" iepirkšanās un izklaides centri Viļņā, Klaipēdā un Šauļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!