Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kopējais noguldījumu apmērs Latvijas bankās samazinājies līdz 17,79 miljardiem eiro, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) apkopotā informācija.

Kopš 13. februāra, kad ASV Finanšu noziegumu apkarošanas tīkls jeb FinCEN rosināja ieviest sankcijas pret "ABLV Bank" un Latvijā sākās intensīvāka vēršanās pret aizdomīgas izcelsmes naudas apkalpošanu, līdz 26. aprīlim Latvijas banku piesaistīto noguldījumu apmērs samazinājies par 2,73 miljardiem eiro jeb par 13,3%.

13. februārī noguldījumu kopapjoms banku sektorā bija 20,52 miljardi eiro. Līdz februāra beigām noguldījumu apmērs bankās samazinājās par 5,5% jeb 1,13 miljardiem eiro, martā samazinājums bija 5,7% jeb 1,09 miljardi eiro, bet aprīlī noguldījumu apmērs bankās samazinājās par 324 miljoniem eiro jeb 1,8%, liecina FKTK dati.

FKTK vērš uzmanību, ka vietējo klientu noguldījumu apmērs saglabājas stabils, bet ārvalstu klientu noguldījumu samazinājums ir pakāpenisks un norit kontrolēti.

Stājoties spēkā ceturtdien pieņemtajiem likuma grozījumiem bankām liegt sadarbību ar divām pazīmēm atbilstošiem čaulas uzņēmumiem, no Latvijas banku sektora varētu aizplūst noguldījumi divu miljardu eiro apmērā, liecina FKTK aplēses.

Pēc riskanto čaulas kompāniju izslaucīšanas kopējais nerezidentu noguldījumu apmērs Latvijas banku sektorā samazināsies līdz apmēram četriem miljardiem eiro, rēķina Latvijas banku uzraugs. FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš šonedēļ žurnālistiem uzsvēra, ka šīs naudas aizplūšana nav iemesls panikai un bankām ir izveidoti likviditātes spilveni, lai pildītu saistības pret klientiem.

Nerezidentu noguldījumu apmērs kopējā Latvijas banku piesaistīto noguldījumu apjomā pašlaik ir 31% vai 25%, ja no statistikas tiek izslēgta likvidācijai lemtā "ABLV Bank".

Putniņš vērtēja, ka trīs, četru mēnešu laikā nerezidentu noguldījumu apmērs tuvosies 20% no kopējā noguldījumu apmēra, kas ir zemākais rādītājs 20 gadu laikā.

Latvijas valdības nostāja ir, ka nerezidentu noguldījumu apmērs jāsamazina līdz 5% no kopējās depozītu bāzes.

Ārvalstu noguldījumi Latvijas banku sektorā lēnām samazinājās jau pērn un aizpērn. 2016. gadā ārvalstu klientu noguldījumi nerezidentu bankās saruka par trīs miljardiem eiro, bet 2017. gadā - par vienu miljardu eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!