Foto: DELFI Aculiecinieks

Āfrikas cūku mēris (ĀCM) pirmo reizi konstatēts meža cūkai Ungārijā, teikts Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) mājaslapā.

Ungārijas kompetentā uzraudzības iestāde Dzīvnieku slimību ziņošanas sistēmā ievietojusi paziņojumu, ka 21. aprīlī saņemtie laboratorisko izmeklējumu rezultāti ĀCM apstiprinājuši 19. aprīlī atrastai beigtai meža cūkai. Meža cūka atrasta Heves reģionā, kas atrodas apmēram 80 kilometriem uz ziemeļaustrumiem no galvaspilsētas Budapeštas. Tādējādi Ungārija ir septītā ĀCM skartā Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, jo līdz šim ĀCM bija konstatēts Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Polijā, Čehijā un Rumānijā.

PVD atgādina, lai arī Latvijā mājas cūkām šogad nav konstatēts neviens saslimšanas gadījums, slimība turpina izplatīties meža cūku populācijā, tādēļ slimības uzliesmojuma draudi joprojām ir augsti.

Dienestā arī atgādina, ka šogad līdz 20. aprīlim Latvijā ĀCM konstatēts 405 meža cūkām. Latgalē un Vidzemē pēc apmēram trīs gadu mierīgāka perioda, atkal biežāk tiek konstatēti ĀCM saslimšanas gadījumi meža cūku populācijā, ko var izskaidrot ar to, ka meža cūku populācija pēc slimības pirmā viļņa ir atkopusies un ir pieaudzis meža cūku blīvums, kas palielina meža cūku saslimšanas iespējas ar ĀCM.

PVD atgādina - lai pasargātu mājas cūkas no ĀCM un citu infekcijas slimību ienešanas novietnē un maksimāli samazinātu infekcijas slimību izplatīšanos apkārtējā teritorijā, jāievēro stingra bioloģiskā drošība.

Jau ziņots, ka mežacūku populācijā ĀCM šogad Latvijā kopumā konstatēts 405 ar to slimām mežacūkām 68 novadu 161 pagastā un vienā pilsētā.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!