Foto: AP/Scanpix/LETA
No pašreizējiem 10 eiro līdz 25 eiro ir palielināta summa, līdz kurai netiek prasīta PIN koda ievade bezkontakta norēķiniem ar maksājuma karti, portālu "Delfi" informēja Latvijas Komercbanku asociācijā (LKA).

Dažu nedēļu laikā visi tirgotāji, kuru iekārtas pieņem bezkontakta maksājumu kartes, pakāpeniski pielāgosies jaunajam maksājumu limitam.

Banku nozares dati liecina, ka cilvēki aizvien vairāk izmanto bezkontakta norēķinu kartes. 2017. gadā vidējā bezkontakta norēķinu summa pieaugusi divas reizes, salīdzinot ar šo pašu laiku 2016. gadā.

Vienlaikus redzams, ka vidējā karšu norēķinu summa Latvijā ir virs 10 eiro. Paaugstinot summas limitu līdz 25 eiro, klienti varēs biežāk izmantot bezkontakta norēķinu priekšrocības un ātrāk veikt savu ikdienas pirkumu apmaksu, uzskata LKA.

"Ir aprēķināts, ka bezkontakta norēķini ir trīs reizes ātrāki nekā maksāšana ar skaidru naudu un divas reizes ātrāki, nekā ievadot PIN kodu," skaidro LKA vadītāja Sanda Liepiņa.

Paaugstinot bezkontakta maksājuma limitu uz 25 eiro, tas būs atbilstošs vidējam Eiropas līmenim. Bezkontakta kartes ir populāras Centrālajā un Rietumeiropā, kur bezkontakta pirkuma apmaksas limits ir vidēji līdz 20 eiro.

Latvijā maksājuma kartes ar bezkontakta norēķinu iespējām pieejamas piecus gadus. Pašlaik ikdienā Latvijas iedzīvotāji izmanto aptuveni 474 000 karšu ar bezkontakta tehnoloģijām, un karšu pieņemšanas iekārtu skaits ar bezkontakta tehnoloģiju ir sasniedzis 20 000. Norēķinus ar bezkontakta kartēm iespējams veikt vairāk nekā 14 000 tirdzniecības vietās Latvijā.

"Swedbank" statistika liecina, ka patlaban 45% visu bezkontakta karšu īpašnieki to izmanto, karti tikai nopīkstinot, nevis ievadot PIN kodu. Pērnruden veikta bankas aptauja rāda, ka limita palielinājumu no līdzšinējiem desmit eiro vēlētos lielākā daļa karšu lietotāju.

LKA uzskata, ka Latvijas iedzīvotāji ir gatavi arī nākamajam bezkontakta norēķinu solim – maksājumiem ar viedtālruni. Bezkontakta mobilos maksājumus saviem klientiem LKA plāno piedāvāt tuvākajā nākotnē visās Baltijas valstīs, iesaistot klientus arī kopējā mobilās lietotnes attīstībā.

Maksājumu kartes ar bezkontakta norēķinu iespējām no tradicionālajām kartēm atšķir iespēja norēķināties, neievietojot karti terminālā. Savukārt par nelieliem pirkumiem var norēķināties, arī neievadot PIN kodu. Maksājumu kartēs ar bezkontakta norēķinu iespējām, tāpat kā visās parējās, piemēroti augstākās drošības standarti, kam pamatā ir EMV mikroshēmu tehnoloģija.

Ar bezkontakta karti var norēķināties, piemēram, Maxima un Rimi veikalos, vairākos aptieku tīklos, dažādās kafejnīcās un tirdzniecības vietās Rīgā un ārpus Rīgas.

Starptautisko karšu organizāciju "Visa" un "MasterCard" prasības nosaka, ka no 2020. gada visām maksājumu karšu pieņemšanas ierīcēm Eiropā būs jāpieņem maksājumu kartes ar bezkontakta norēķinu iespējām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!