Foto: Shutterstock

Datorpakalpojumu un informācijas pakalpojumu eksporta rādītāji 2017. gadā turpināja strauju izaugsmi – eksporta apjomi pērn sasniedza 425 miljonus eiro, kas ir par 24% vairāk nekā 2016. gadā, liecina Latvijas Bankas publicētie dati.

Sevišķi strauju pieaugumu nozares eksporta rādītāji piedzīvo kopš 2014. gada.

Aug arī nozarē nodarbināto vidējais atalgojums – pērn datorprogrammēšanā, konsultēšanā un saistītajās nozarēs nodarbināto vidējā bruto darba alga bija 1703 eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Tas ir par 84% vairāk nekā oficiāli sarēķinātā vidējā bruto alga valstī 2017. gadā.

"Lursoft" apkopotie Valsts ieņēmumu dienesta dati par lielākajiem darbaspēka nodokļa maksātājiem Latvijā 2017. gadā rāda, ka lielāko darbaspēka nodokļu maksātāju desmitniekā ierindojas divi IT nozarē strādājoši uzņēmumi – "Evolution Latvia" un "Accenture" Latvijas filiāle.

"Evolution Gaming" grupā ietilpstošais IT un spēļu prezentētāju ārpakalpojumu uzņēmums "Evolution Latvia" 2017. gadā iedzīvotāju ienākuma nodoklī samaksājis 7,73 miljonus eiro un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās – 13,65 miljonus eiro. Uzņēmums pērn nodarbināja kopumā 2888 cilvēkus.

Savukārt starptautiskā vadības konsultāciju, tehnoloģisko pakalpojumu un ārpakalpojumu uzņēmuma "Accenture" Latvijas filiāle 2017. gadā iedzīvotāju ienākuma nodokli samaksāja 6,77 miljonu eiro apmērā, bet valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās samaksāti 11,12 miljoni eiro. "Accenture" Latvijas filiāle 2017. gadā nodarbināja 1210 strādājošos, liecina Valsts ieņēmumu dienesta publicētie dati.

"Delfi" jau iepriekš rakstīja, ka IT nozares uzplaukums saistīts ar visā pasaulē vērojamo ekonomikas digitalizācijas tendenci un darbu dalīšanu pakalpojumu jomā, kas ļauj IT pakalpojumus sniegt dažādās pasaules valstīs.

Pērn IT nozare apsteidza divus tradicionālos pakalpojumu eksporta segmentus, kas saistīti ar preču un pakalpojumu plūsmu no Austrumiem uz Rietumiem un kas piedzīvo grūtus laikus, –finanšu pakalpojumu eksporta vērtība 2017. gadā samazinājās par 16,9% līdz 370 miljoniem eiro, savukārt dzelzceļa pārvadājumu rādītāji pērn samazinājās par 8,6% līdz 291 miljonam eiro.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) aprīlī intervijā raidījumā "Delfi TV ar Jāni Domburu" atzina, ka pasaule ir mainījusies un ir skaidrs, ka Latvija vairs nav tilts starp Austrumiem un Rietumiem. "Mēs vairs neesam ne tilts, ne vārti, ne kas," teica ministrs un skaidroja, ka Latvija stabili ir daļa no Rietumu pasaules ar visiem tās principiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!