Foto: F64

Daugavpils pilsētas domes konkursā par jaunu tramvaju piegādi uzvarējis Lietuvas uzņēmums, kas sola tos vest no Tveras ieroču rūpnīcas, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Tveras rūpnīca pieder uzņēmumam "Transmašholding". Koncerns plaši iesaistīts Krievijas militārajos pasūtījumos, uzsver raidījums. Piemēram, uzņēmuma paspārnē strādājošais "Metrovagonmaš" ražo šasijas pretgaisa aizsardzības kompleksiem BUK, TOR un Tugansk.

Rūpnīca pilda Krievijas armijas pasūtījumus, ražo speciālus vagonus apcietināto pārvadāšanai un raķešu startam, kā arī platformas radioaktīvu vielu transportam. Kopš 1970. gadiem Tveras lokomotīvju rūpnīca ražo maskētus vilcienus, kas reizē ir arī starpkontinentālo raķešu palaišanas sistēmas.

2016.gada nogalē par sakariem ar "Transmašholding" no amata vajadzēja aiziet Lietuvas dzelzceļa valsts uzņēmuma vadītājam Stasim Daļickim, norāda raidījums.

Lietuvas Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komiteja sacēla skandālu, jo Lietuvas dzelzceļš no "Transmašholding" bija iepircis lokomotīves par 44 miljoniem eiro. Deputāti arīdzan norādīja, ka koncerna īpašnieku vidū ir Andrejs Bokarevs, kurš no 2015. gada ir 25% daļu īpašnieks koncernā "Kalašņikov". Šo ieroču ražotāju savos sankciju sarakstos iekļāvusi gan Eiropas Savienība, gan ASV.

Lietuvā "Transmašholding" intereses pārstāv uzņēmums "Railvec", kas piedāvājis Daugavpilij iegādāties koncernā ražotos videi draudzīgos tramvajus. Iepirkumā izmantotos arī Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļus.

"Mums ir Drošības policija, kas šīs lietas var pārbaudīt. Mums kā pasūtītāju tas principā neinteresē. Ja Drošības policijai vai speciālajiem dienestiem būs kaut kādas pretenzijas, mēs, protams, izskatīsim. Līdz šim brīdim tādu nav," raidījumam stāsta "Daugavpils satiksmes" valdes loceklis Romans Savickis.

Drošības policija uzskata, ka pašvaldībai, izvēloties pakalpojumu sniedzēju, būtu jāņem vērā ne tikai cena, bet arī reputācijas riski. Sabiedriskā transporta iegāde no ražotāja, kas neatrodas Eiropas Savienībā vai NATO, ilgtermiņā varot nelabvēlīgi ietekmēt nacionālās intereses.

Tveras tramvaju iegādei Daugavpils grasās ņemt kredītu, jo struktūrfondu līdzfinansējums ir 2,5 miljoni eiro, bet tramvaji maksā četrus miljonus eiro.

Par Daugavpils domes plāniem iebildumus ceļ Saeimā. "Šāds darījums ir NATO dalībvalstij apkaunojošs un neiespējams," raidījumam noteic Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja biedrs Kārlis Seržants (ZZS). Arī Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (V) uzskata, ka Tveras tramvajus nevajag pirkt.

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) bažījas, ka darījums padarīs Daugavpils sabiedrisko transportu atkarīgu no Krievijas militārā ražotāja.

Ziņots, ka Daugavpils pilsētas domes Centralizētās iepirkumu nodaļas izsludinātajā tramvaju vagonu iegādes konkursā uzvarējusi Lietuvā reģistrētā "Railvec" UAB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!