Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Divu mēnešu laikā kopš 13. februāra, kad ASV Finanšu noziegumu apkarošanas tīkls (FinCEN) rosināja ieviest sankcijas pret AS "ABLV Bank" un Latvijā sākās intensīvāka vēršanās pret aizdomīgas izcelsmes naudas apkalpošanu, Latvijas banku piesaistīto noguldījumu apmērs samazinājies par 2,52 miljardiem eiro jeb par 12,3%, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) apkopotā informācija.

13. februārī noguldījumu kopapjoms banku sektorā bija 20,52 miljardi eiro, bet ceturtdien, 12. aprīlī, šis rādītājs bija 17,99 miljardi eiro.

Noguldījumu apjoms Latvijas banku sektorā iepriekš tik zems bija 2012./2013.gada mijā. 2012. gada beigās noguldījumu apmērs Latvijas bankās bija 17,76 miljardi eiro, un 2013. gada janvārī jau pārsniedza 18 miljardu eiro slieksni.

Noguldījumu samazināšanos veicinājusi gan vairāku simtu miljonu eiro aizplūšana no "ABLV Bank" pēc 13. februārī publicētā FinCEN ziņojuma un pirms maksājumu ierobežojumu noteikšanas bankai, gan arī 480 miljonu eiro nodošana Noguldījumu garantiju fondam, lai izmaksātu garantētās atlīdzības "ABLV Bank" noguldītājiem, gan noguldījumu aizplūde no citām ar ārvalstu klientiem strādājošām bankām.

Ieviešot iecerēto aizliegumu Latvijas bankās uzturēt kontus uzņēmumiem, kas atbilst divām čaulas veidojuma pazīmēm, no Latvijas banku sektora varētu aizplūst vēl vairāki miljardi eiro – ārvalstu klientu pieprasījumu depozīti jeb norēķinu kontu atlikumi, iepriekš prognozēja FKTK. Šai naudai nav ietekmes uz Latvijas tautsaimniecību, uzsver amatpersonas.

Patlaban vērojama apņemšanās samazināt Krievijas un citu NVS valstu iedzīvotāju un biznesu naudas klātbūtni Latvijas banku sektorā. "Mēs stabili esam daļa no Rietumu pasaules – ar visiem principiem –, un mēs vairs nevaram nosēdēt uz diviem krēsliem arī finanšu sektorā, kā mums pat likās pirms pieciem gadiem," šonedēļ intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!