Foto: Publicitātes foto

Latvijas Banka (LB) un portāls "Delfi" rīko aptauju "Latvijas gada monēta 2017", kas ir gada notikums Latvijas monētu mākslā. Ikviens aicināts no 2018. gada 3. aprīļa līdz 17. aprīlim izteikt savu viedokli, kura no 2017. gadā izlaistajām kolekcijas monētām uzrunā ar māksliniecisko risinājumu, ir emocionāla, oriģināla un tematiski saistoša.

Balsot iespējams šeit.

2017. gadā izlaistas sešas kolekcijas monētas, kas stāsta par Latvijas kultūru, vēsturi un cilvēkiem: "Pasaku monēta III. Vecīša cimdiņš", "Latgales kongress", "Zelta saktas. Pakavsakta", "Eduards Veidenbaums", "Kalējs kala debesīs" un "LPNP 1. sesija".

Kopš 2004. gada, kad LB sāka rīkot šo aptauju, par Latvijas gada monētu atzītas "Laika monēta", "Barons Minhauzens", "Ciparu monēta", "Laika monēta II", "Laimes monēta", "Ūdens monēta", "Dzintara monēta", "Miglā asaro logs", "Sudraba pieclatnieks", "Šūpuļa monēta", "Kurzemes baroks", "Pasaku monēta I. Pieci kaķi" un "Pasaku monēta II. Eža kažociņš".

Pasaku monēta III. Vecīša cimdiņš


Foto: Latvijas Banka
Šī ir trešā kolekcijas monēta īpašā monētu sērijā, kas veltīta tautā iemīļotākajām un zīmīgākajām latviešu pasakām. Monēta veltīta pasakai "Vecīša cimdiņš", kuras morāle ieslēgta šķietami jautrā un naivā stāstā, ar mazliet skumjām beigām.
Foto: Latvijas Banka

Viedas dzīvošanas mācība pasakā sniegta metaforiski. Proti, katram cilvēkam jāiemācās cieņa pret dzīvību, līdzcietība pret nelaimē nonākušiem, līdzjūtība grūtībās un vēlme un prasme sadarboties, lai vairotu kopīgo labklājību.

Monētas grafiskā dizaina autors ir mākslinieks Arvīds Priedīte, ģipša modeli veidojis daudzu monētu līdzautors Jānis Strupulis.

Latgales kongress

Foto: Latvijas Banka

Šī monēta ir Latvijas Bankas pateicība Latgalei par ieguldījumu Latvijas vienotības un valstiskuma idejas attīstībā. Latgales latviešu kongress notika 1917. gada 9. un 10. maijā (pēc vecā stila 26. un 27. aprīlī) Rēzeknē. Tajā piedalījās visas Latgales pagastu un pilsētu pašvaldību, draudžu, biedrību un latviešu strēlnieku delegāti.
Foto: Latvijas Banka

Latgalieši 1917. gadā izdarīja izšķirīgu izvēli – apvienoties ar saviem tautas brāļiem Kurzemē un Vidzemē. Līdz ar to Latvijas valsti atbilstoši tā laika administratīvajam dalījumam veidoja trīs zvaigznes – Vidzeme, Kurzeme un Latgale.

Monētas dizaina un plastiskā veidojuma autors ir Ivars Drulle.

Zelta saktas. Pakavsakta

Foto: Latvijas Banka

Monēta ar pakavsaktas atveidojumu turpina Latvijas saktām veltīto eiro zelta kolekcijas monētu sēriju. Saskaņā ar mākslinieces ieceri saktas atveids uz monētas nes gadsimtiem senas ziņas, savukārt monētas aversā izvietoti tēmturi, iezīmējot laiktelpu, kurā dzīvojam pašlaik. Sakta stāsta par senāku laiku Latvijas vēsturē, bet monētas otra puse – par šodienu, to, kā mēs komunicējam virtuālajā vidē, sociālajos tīklos, kā iezīmējam sev svarīgas tēmas.

Monētas grafisko dizainu veidojusi Ingūna Elere, bet plastisko veidojumu – Solvita Rulle.

Eduards Veidenbaums

Foto: Latvijas Banka

Kolekcijas monētu komplekts veltīts izcilā dzejnieka Eduarda Veidenbauma 150 gadu jubilejai. Dzejnieka talanta spēks viņa dzīves laikā palika plašākam lasītāju lokam nezināms, bet ar gadiem tas ieguva nozīmīgu vietu latviešu dzejā.

Saskaņā ar mākslinieka ieceri abas monētas komplektā veido stilizētas brilles, kas asociējas ar Eduarda Veidenbauma tēlu, kādu to pazīstam no vienīgās autentiskās fotogrāfijas, kas saglabājusies līdz mūsdienām.

Foto: Latvijas Banka

Kolekcijas monētu komplekta "Eduards Veidenbaums" grafisko dizainu veidojis mākslinieks Arvīds Priedīte, bet plastiskā dizaina autore ir Ligita Franckeviča.

Kalējs kala debesīs


Foto: Latvijas Banka

Latviešu tautasdziesmām veltītajā LB kolekcijas monētā iekaltas dainas rindas. Tās papildinātas ar mākslinieka zīmējumiem, kuros personificēti dabas priekšmeti un parādības. Šis motīvs tautasdziesmās bijis tik ierasts, ka Krišjāņa Barona (1835–1923) Dainu skapī, kas kopš 2001. gada ietverts UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" Starptautiskajā reģistrā, šādām dainām atvēlēta visai liela vieta. Kopā ar Pērkonu jeb Debesu kalēju rotājas Saule un Saules meitas, Mēness un zvaigžņu pulks.

Foto: Latvijas Banka

Kolekcijas monētas grafisko dizainu veidojis mākslinieks Edgars Folks, bet plastiskā dizaina autore ir Ligita Franckeviča.

LPNP 1. sesija

Foto: Latvijas Banka

Monēta veltīta vienam no nozīmīgākajiem notikumiem ceļā uz Latvijas valstiskuma izveidi – Latviešu pagaidu nacionālās padomes 1. sesijai, kas pirms 100 gadiem notika Valkā. Uzsaukumā "Visiem latviešiem!" un deklarācijā "Ārvalstīm un tautām" padome aicināja latviešus uz pašnoteikšanos pašiem savā valstī, kuru veidotu Vidzeme, Kurzeme un Latgale.

No Valkas tika raidīts spēcīgs un nepārprotams signāls par latviešu nācijas valstsgribu, kam tālaika situācija gan vēl neļāva pilnvērtīgi īstenoties.

Kolekcijas monētas "LPNP 1. sesija" grafiskā dizaina autors ir mākslinieks Ivars Drulle.

Balso un laimē!


Foto: F64

Savu izvēli ikviens var izdarīt
portālā "Delfi.lv".

Aptaujas rezultāti tiks paziņoti noslēguma pasākumā šī gada 27. aprīlī un publicēti LB interneta vietnē ''bank.lv'', kā arī portālos "Delfi.lv" un "rus.Delfi.lv". Aptaujas noslēgumā notiks izloze –reģistrējušies balsojuma dalībnieki varēs laimēt kādu no 2017. gadā izlaistajām kolekcijas monētām. Aaptaujas balvu fondā ir 16 monētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!