Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kopējais noguldījumu apmērs Latvijas bankās pēdējās nedēļas laikā nav būtiski mainījies, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) operatīvā informācija.

Kopš pagājušās ceturtdienas noguldījumu kopapjoms svārstījies 18,1 miljarda eiro robežās.

Ceturtdien, 5. aprīlī, kopējais noguldījumu apmērs bija 18,093 miljardi, bet pirms nedēļas, 29. martā, šis rādītājs bija 18,086 miljardi eiro.

Otrdien, 3. aprīlī, Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš informēja, ka pašlaik nerezidentu klientu noguldījumu atlikums Latvijas banku sistēmā ir seši miljardi eiro.

Kopš 13. februāra, kad ASV publicēja ziņojumu ar ierosinājumu vērst sankcijas pret "ABLV Bank" par iesaistīšanos naudas atmazgāšanā un starptautisko sankciju pārkāpumos, līdz 5. aprīlim kopējais noguldījumu apmērs Latvijas bankās samazinājies par 2,42 miljardiem eiro jeb 11,8%.

Noguldījumu samazināšanos veicinājusi gan vairāku simtu miljonu eiro aizplūšana no "ABLV Bank" pēc 13. februārī publicētā ASV Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla jeb FinCEN ziņojuma un pirms maksājumu ierobežojumu noteikšanas bankai, gan arī 480 miljonu eiro nodošana Noguldījumu garantiju fondam, lai izmaksātu garantētās atlīdzības "ABLV Bank" noguldītājiem, gan noguldījumu aizplūde no citām ar ārvalstu klientiem strādājošām bankām.

FKTK prognozējusi, ka, ieviešot iecerēto aizliegumu Latvijas bankās uzturēt kontus uzņēmumiem, kas atbilst divām čaulas veidojumu pazīmēm, no Latvijas banku sektora varētu aizplūst vēl vairāki miljardi eiro – ārvalstu klientu pieprasījumu depozīti jeb norēķinu kontu atlikumi. Šai naudai nav ietekmes uz Latvijas tautsaimniecību, uzsver amatpersonas.

Amatpersonas paudušas apņemšanos, ka ārvalstu noguldījumu īpatsvars kopējā noguldījumu apjomā jāsamazina līdz aptuveni 5% jeb līdz līmenim, kur iespējams kontrolēt nerezidentu naudas plūsmas riskus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!