Foto: PantherMedia/Scanpix

Finanšu ministrijas (FM) izstrādātais likumprojekts "Čeku spēles organizēšanas likums" ir nosūtīts saskaņošanai ministrijām un to ir plānots pasludināt par Ministru kabineta (MK) lietu, portālam "Delfi" pastāstīja FM pārstāve Lelde Grīnvalde.

FM neplāno likumprojektu izsludināt valsts sekretāru sanāksmē, kā tas ierasts, jo to plānots pasludināt par MK lietu. Saskaņā ar valdības kārtības rulli MK loceklis var lūgt premjeru izskatīt jautājumu valdības sēdē kā MK lietu.

Rullī skaidrots, ka MK lieta ir jautājums, "par kuru pēc būtības ir nepieciešama Ministru kabineta politiska izšķiršanās un konceptuāls lēmums vai balsojums".

Kā norādīja Grīnvalde, 22. martā likumprojekts "Čeku spēles organizēšanas likums" nosūtīts saskaņošanai Tieslietu ministrijai un Ekonomikas ministrijai. Tālāka likumprojekta virzība būs atkarīga no ministriju iebildumiem vai saskaņojumiem.

Kā liecina FM mājaslapā publicētā informācija, likumprojekta mērķis ir nodrošināt kases čeku spēles ieviešanu nodokļu maksātāju kultūras uzlabošanai un cīņai ar ēnu ekonomiku.

Plānots, ka jaunais likums reglamentēs to, kā norisināsies čeku loterija, kā tiks izvēlēts uzvarētājs un kā viņš saņems laimestu.

Kases čeku loterijas ieviešana ir minēta 2016. gada vasarā apstiprinātajā ēnu ekonomikas apkarošanas plānā, taču pērnvasar ar iniciatīvu ieviest valsts organizētu čeku loteriju nāca klajā Saeimas deputāts Imants Parādnieks (NA).

Pēc deputāta aprēķiniem, ar valsts organizētu čeku loteriju Latvijā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ieņēmumi palielinātos par aptuveni 0,5% gadā, līdz ar to valsts budžeta ieņēmumi pieaugtu par aptuveni astoņiem miljoniem eiro.

Vairākas Eiropas Savienības valstīs šādas loterijas jau tiek organizētas, piemēram, Maltā un Polijā.

Vēstīts, ka 2015. gadā, lai uzlabotu PVN iekasēšanu, Polijas valdība ieviesa čeku loteriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!