Foto: F64
Teju gadsimtu Lielajā Piektdienā pārdot alkoholu Īrijā bija aizliegts, taču šogad likuma grozījumu dēļ tas atkal ir atļauts un krodzinieki cer, ka šīs dienas laikā bāros visā valstī kopumā varētu izdoties iekasēt līdz 40 miljoniem eiro, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Likuma grozījumus Īrijas parlaments apstiprināja šī gada janvārī. Tā kā Lieldienās valstī vērojams tūristu pieplūdums, tiek lēsts, ka alkohola tirdzniecības aizlieguma atcelšana varētu ievērojami uzlabot kopējos tirdzniecības rādītājus šajās dienās.

"Aizliegums Lielajā Piektdienā ir no citas ēras," medijam teicis Īrijas vīna tirgotāju federācijas izpilddirektors Poriks Kribens, "gluži tāpat kā visiem citiem uzņēmumiem, kurus nekad nav skāris aizliegums, arī krodziniekiem tagad būs iespēja izvēlēties, vai šajā dienā strādāt." Federācijas aplēses liecina, ka atļauja tirgoties ar alkoholu Lielajā Piektdienā valsts kasē papildus ienest vismaz septiņus miljonus eiro.

Tiesa ne visi iespēju šajā dienā tirgoties uzņem ar sajūsmu. Par likuma grozījumiem uzacis raukusi Romas katoļu baznīca un arī dažs labs parlamentārietis. Arī daļa krodzinieku tomēr nolēmuši šajā dienā savu iestādījumu durvis atstāt slēgtas. Piemēram, nelielajā Ņūmārketas pilsētiņā visi seši krogu īpašnieki sanākuši kopā un nolēmušo krogus tomēr neatvērt, jo tā ir viena no divām dienām gadā, kad krodziniekiem ir brīvdiena, ko iespējams pavadīt kopā ar ģimeni. "Mums katru gadu ir tikai divas dienas – Pirmie Ziemassvētku un Lielā Piektdiena – un mēs gribam pie tā pieturēties. Tās ir dienas, ko krodzinieki var pavadīt kopā ar ģimenēm," raidsabiedrībai paskaidrojis bāra "Scanlon's Bar" īpašnieks Džons Skanlons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!