Foto: Shutterstock
Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) deklarācija jau sen nav nekāds jaunums, taču ik pavasari tās iesniegšana daudziem sagādā galvassāpes, portālam "Delfi" stāsta Anda Ziemele, grāmatvedības sistēmu analītiķe sabiedrībā "Tilde", ISO sertificēto grāmatvežu asociācijas valdes priekšsēdētāja.

"Tilde" analītiķe Ziemele skaidro, ka iedzīvotājiem regulāri jāseko līdzi saviem ienākumiem un nomaksātajiem nodokļiem, jāseko līdzi, vai nerodas nodokļu parāds, jāsaprot, kā veidojas nodoklis un tas, ka daļu nodokļa var atgūt ar gada deklarācijas palīdzību.

Kam obligāti jāiesniedz deklarācija

Foto: Shutterstock

Gada ienākumu deklarācija par 2017. gadā gūtajiem ienākumiem obligāti ir jāiesniedz tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri ir veikuši saimniecisko darbību, piemēram, ir individuālā uzņēmuma īpašnieki, izīrē vai iznomā savu īpašumu, ir zemnieku saimniecības īpašnieki, ir guvuši ienākumus no profesionālās darbības.

"Tilde" analītiķe skaidro, ka obligāti deklarācija jāiesniedz arī tiem, kuri ir guvuši ienākumus ārvalstīs, tajā skaitā jūrnieki, kuri bijuši nodarbināti uz starptautiskos pārvadājumos izmantojama kuģa, izņemot gadījumu, ja nodokļa maksātājs ir saņēmis algota darba ienākumus, kas kādā no Eiropas Savienības dalībvalstīm ir pakļauti aplikšanai ar iedzīvotāju ienākuma nodoklim analoģisku nodokli.

Deklarāciju vēlams iesniegt tiem, kuri ir guvuši ar nodokli neapliekamos ienākumus, kas kopumā 2017. gadā pārsniedza 4000 eiro, piemēram, gūti ienākumi no personiskās mantas pārdošanas un tiem, kuri ir guvuši ienākumus, kas apliekami ar 10% nodokļa likmi, piemēram, ienākumu no dividendēm, ienākumu no augoša meža vai kokmateriālu pārdošanas, no kuriem nodoklis nav ieturēts ienākuma izmaksas vietā.

Deklarācija jāiesniedz arī tām personām, kas ir guvušas citus ar nodokli apliekamus ienākumus, no kurām izmaksas vietā nav ieturēts nodoklis, tajā skaitā no fiziskām personām saņemti dāvinājumi, kas ir apliekami ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, atgādina Ziemele.

Vai deklarācija jāiesniedz arī par darbu ārvalstīs

Foto: Shutterstock

Ja Latvijas pilsonis, kura deklarētā dzīvesvieta ir Latvija, strādā ārzemēs ārpus Eiropas Savienības vai guvis algota darba ienākumus valstī, ar kuru Latvijai nav noslēgta konvencija, vai guvis algota darba ienākumus citā Eiropas Savienības dalībvalstī vai valstī, ar kuru Latvijai ir noslēgta konvencija, apliekamo ienākumu apliekamo ienākumu var samazināt par ārvalstīs nomaksāto nodokli. Tādā gadījumā deklarācijas iesniedzējam jāpievieno dokumenti, kas apliecina taksācijas gadā ārvalstī samaksāto nodokli. Dokumentam jābūt oriģinālajā valodā, tomēr nepieciešams pievienot arī šī dokumenta tulkojumu latviešu valodā. Minētais samazinājums nedrīkst būt lielāks par summu, kas atbilst Latvijā aprēķinātajam nodoklim par ārvalstī gūto ienākumu, skaidro Ziemele.

Gadījumā, ja nodoklis par vienu un to pašu algota darba ienākumu ir samaksāts gan Latvijā, gan ārvalstī, bet saskaņā ar nodokļu konvencijas noteikumiem nodoklis jāmaksā tikai Latvijā, tad fiziskā persona atgūst ārvalstī samaksāto nodokli, ievērojot attiecīgajā ārvalstī noteikto nodokļa atgūšanas kārtību, atklāj uzņēmuma analītiķe. Savukārt, ja nodoklis bija jāmaksā arī ārvalstī, tad Latvija ņem vērā konkrētajā ārvalstī samaksāto nodokli vai atbrīvo fiziskās personas ienākumu no nodokļa piemērošanas Latvijā un atmaksā fiziskai personai rezumējošā kārtībā aprēķinātā nodokļa pārmaksu.

Gada ienākumu deklarācija ir jāiesniedz visiem ārpus Latvijas strādājošiem Latvijas rezidentiem, kas guvuši cita veida ienākumus, piemēram, procentu ienākumus vai ienākumus no saimnieciskās darbības, kapitāla aktīviem, dividendēm un citiem.

Ziemele atgādina, ka deklarācija ir jāiesniedz ne vēlāk kā līdz taksācijas gadam sekojošā gada 1. jūnijam. Nodokļa piemaksa no ārvalstīs gūtā ienākuma ir atkarīga no ārvalstīs nomaksātā nodokļa un piemērojamiem atvieglojumiem.

Kā pieslēgties VID EDS

Foto: Shutterstock

Viena no iespējām, kā pieslēgties EDS ir ar VID piešķirto lietotājvārdu un paroli.

Jāaizpilda iesniegums par VID informācijas sistēmas lietotāju, norādot prasīto informāciju, tostarp dati par klientu, par kuru tiks iesniegti dokumenti, tiesību pārvaldnieku – lietotāju, kurš varēs gan strādāt sistēmā patstāvīgi, gan rediģēt savas un citu lietotāju tiesības un iestatījumus, EDS lietotāju – fizisku personu, kura strādās sistēmā tiesību pārvaldnieka piešķirto tiesību ietvaros. Iespējams iesniegt arī savu IP adresi – neobligāts lauks, kuru norāda, ja ir nepieciešamība ierobežot konkrēta lietotāja pieeju EDS tikai no viena datora vai viena tīkla datoriem, skaidro "Tilde" pārstāve.

Lai reģistrētos par EDS lietotāju tiešsaistē bez VID starpniecības, ir iespējams izmantot kādu no "Latvija.lv" piedāvātajām autentificēšanās iespējām – internetbanku, elektronisko identifikācijas karti (eID) vai drošu elektronisko parakstu (eParakstu).

Kas jāzina par neapliekamo minimumu

Foto: Shutterstock

Ziemele atklāj, ka katrai strādājošai personai pienākas neapliekamais minimums, kas samazina apliekamo ienākumu. 2017. gadā tie bija 720 eiro. Ja uzņēmumā, kurā persona strādāja, elektroniskā algas nodokļa grāmatiņa (EANG) bija deklarēta, tad neapliekamais minimums tika piemērots darba algai. Ja nekādi citi ienākumi gada laikā, izņemot darba algu, netika gūti, kā arī, ja nebija attaisnoto izdevumu – deklarāciju var neiesniegt.

Tomēr, ja cilvēks gada laikā bija bezdarbnieks, nebija uzņēmumā deklarējis savu EANG vai arī nestrādāja zināmu iemeslu dēļ, piemēram, bezalgas atvaļinājuma, bērna kopšanas atvaļinājuma, mācību dēļ, tad deklarācija jāiesniedz obligāti, jo ir iespējams atgūt nomaksāto nodokli par neizmantotā neapliekamā minimuma daļu, atzīst "Tilde" pārstāve.

Kas ietilpst attaisnotajos izdevumos

Foto: Shutterstock

Likumdošana nosaka, ka no gada apliekamo ienākumu apjoma tiek atskaitīti izdevumi par maksātāja un viņa ģimenes locekļu izglītību, par medicīnas un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu un veselības apdrošināšanas prēmiju maksājumiem apdrošināšanas sabiedrībām, kas izveidotas un darbojas saskaņā ar Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumu.

Ziemele skaidro, ka tāpat attaisnotajos izdevumos ietilpst arī veiktie ziedojumi un dāvinājumi, ziedojumi un dāvinājumi LV politiskajām partijām, privātajos pensiju fondos veiktās iemaksas, apdrošināšanas prēmiju maksājumi atbilstoši dzīvības apdrošināšanas līgumam.

Aizpildot 2017. gada ienākumu deklarāciju un deklarējot attaisnotos izdevumus, piemērojamā attaisnoto izdevumu norma ir 215 eiro katram. Jāņem vērā, ka ģimenes loceklim nav jābūt reģistrētam kā apgādībā esošai personai. Ziemele atklāj, ka, ja kādam no vecākiem ir ārstnieciskie izdevumi, bet mazs nomaksātais iedzīvotāju ienākuma nodoklis, tad summu var sadalīt – daļu norādīt vecāku deklarāciju, bet atlikušo daļu – savējā. Ja nodokļa summa nesegs visu izdevumus, tie tiks pārnesi uz nākamiem gadiem.

Kā iesniegt attaisnojuma dokumentus

Foto: Shutterstock

Lai iesniegtu attaisnojošo izdevumu dokumentus, viss, kas ir nepieciešams, ir dators vai viedtālrunis un internets. Dokumentu iesniegšanu atvieglo VID izveidotā mobilā aplikācija "Attaisnotie izdevumi".

Lietotne nodrošina attaisnoto izdevumu apliecinošu dokumentu, piemēram, čeku fotogrāfiju un to aprakstu, pakāpenisku uzkrāšanu kalendāra gada laikā, lai, aizpildot gada ienākumu deklarāciju VID EDS, šos attaisnojuma dokumentus varētu ērti pievienot deklarācijai, skaidro grāmatvedības sistēmu analītiķe.

Ziemele atgādina, ka EDS reģistrētie lietotāji mobilajai lietotnei var pieslēgties, izmantojot savu EDS lietotāja vārdu un paroli. Lietotāji, kuri EDS ir reģistrējusies tiešsaistē ar "Latvija.lv" autentifikācijas moduļa starpniecību un nav saņēmuši lietotāja vārdu un paroli, mobilajā lietotnē var autentificēties ar QR koda palīdzību, kas atrodams mājaslapas sadaļā "Profils".

Kā jāiesniedz deklarācija

Foto: Shutterstock

Deklarācija jāiesniedz, izmantojot VID elektronisko deklarēšanas sistēmu (EDS). EDS katram ir izveidots savs konts, kurā ir pieejama informācija par ienākumiem, EANG, nodokļu parādiem vai pārmaksu, skaidro grāmatvedības sistēmu analītiķe.

Atverot mājaslapu, ir redzama visa nepieciešamā informācija – saite uz EANG, saites uz jau iesniegtajām deklarācijām ("Mans saraksts"), kā arī saite uz jaunu deklarāciju ("Gada ienākuma deklarācija") un uz visiem attaisnojuma dokumentiem, kas glabājas EDS ("Attaisnoto izdevumu dokumenti").

Tālāk nepieciešams nospiest pogu "Atvērt" un būs redzams viss iesniegto deklarāciju saraksts. Nospiežot pogu "Sagatavot", tiks atvērts deklarācijas sagatavošanas vednis. Ņemiet vērā, ka lielākā daļa datu deklarācijā jau tiek ievietoti automātiski – nopelnītā alga un no algas ieturētie nodokļi, citi saņemtie ienākumi, piemēram, VSAA pabalsti, veiktie apdrošināšanas maksājumi.

Ziemele papildina, ka, lai tiktu līdz deklarācijas aizpildīšanai un iesniegšanai, jāpārbauda, vai EDS jums ir visas nepieciešamās tiesības darbam ar dokumentiem. Tas ir jāiestata sadaļā "Iestatījumi", "Lietotāji un to tiesības".

Saimnieciskās darbības veicējiem, patentmaksas maksātājiem un individuālajiem komersantiem, kuriem jāiesniedz deklarācija, ieteicams vērsties pie nodokļu konsultanta vai grāmatveža, lai viņš palīdz sagatavot deklarācijas pielikuma daļu par saimniecisko darbību. Pirms tam gan ir jāveic mājasdarbs – jāaizpilda ieņēmumu un izdevumu žurnāls. Ziemele atgādina, ka VID darbinieks nav grāmatvedis, viņam nav jākārto grāmatvedības uzskaite.

Ko vēl der atcerēties

Foto: PantherMedia/Scanpix

Attaisnojuma dokumentus vajag saglabāt piecus gadus. Ja neesat iesniedzis nevienu deklarāciju, bet attaisnojuma dokumenti mājās glabājas – tad nekas nav nokavēts. Vēl par trīs iepriekšējiem gadiem tās ir atļauts iesniegt.

Ziemele skaidro, ka sagatavot deklarācijas nepieciešams, sākot ar vecāko, lai zaudējumi, ja tādi ir, tiktu automātiski pārnesti uz nākamiem gadiem. Jāatceras, ka vienā dienā tas nav izdarāms. Nepieciešams sagaidīt deklarācijas pieņemšanas paziņojuma e-pasts un tikai tad ir iespējams gatavot nākamo deklarāciju.

Der atcerēties, ka ar šo gadu EDS konts ir jāapskata biežāk, jo tajā VID sūta visu svarīgo informāciju un jaunumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!