Foto: Shutterstock

Banku sektoru skārušie notikumi februārī pārdzīvoti bez nozīmīgām iekšzemes naudas rādītāju svārstībām, centrālās bankas uzturētā vietnē "makroekonomika.lv" raksta Latvijas Bankas ekonomists Vilnis Purviņš.

Atsevišķus finanšu tirgus dalībniekus skārušie satricinājumi nav būtiski iespaidojuši iekšzemes kredītportfeli un piesaistīto noguldījumu atlikumu, lai gan ar AS "ABLV Bank" pašlikvidāciju saistītās strukturālās pārmaiņas naudas rādītājus vēl ietekmēs. Tomēr, pat ja īslaicīgi kādi minētās bankas sāktie projekti var aizkavēties, banku sektorā pašlaik pieejamais finansējums ļauj gaidīt, ka potenciāli ienesīgie projekti tiks realizēti, savukārt iekšzemes noguldījumi pakāpeniski nonāk kontos citās Latvijas kredītiestādēs, skaidro ekonomists.

Februārī iekšzemes kredītportfelis kopumā saglabājies gandrīz nemainīgs – nedaudz jeb par 0,1% audzis nefinanšu uzņēmumiem izsniegto kredītu atlikums, bet mājsaimniecībām izsniegto kredītu atlikums samazinājies par 0,2%.

Iekšzemes kredītportfeļa gada samazinājuma temps februārī saglabājās 2,8% līmenī. No jauna izsniegto kredītu apjoms gan liecināja par zināmu tirgus vēsumu un atpalika gan no janvāra, gan pērnā februāra rādītājiem, vērtē Purviņš.

Banku piesaistītie iekšzemes noguldījumi februārī samazinājās par 1,2%, tostarp nefinanšu uzņēmumu noguldījumi par 1,1%, bet mājsaimniecību noguldījumi pieauga par 0,1%. Gada kāpuma temps attiecīgi bija 2,8%, 1,3% un 7,6%.

Jau ziņots, ka pēc "ABLV Bank" krīzes sākuma sāka aizplūst ārvalstu klientu līdzekļi no Latvijas bankām, un kopējais noguldījumu apjoms samazinājās gan februārī, gan martā.

Kopš 13. februāra, kad ASV publicēja ziņojumu ar ierosinājumu vērst sankcijas pret "ABLV Bank" par iesaistīšanos naudas atmazgāšanā un starptautisko sankciju pārkāpumos, līdz 22. martam kopējais noguldījumu apmērs Latvijas bankās samazinājies par 2,15 miljardiem eiro jeb 10,5%. Pagājušajā nedēļā noguldījumu atlikums Latvijas bankās bija 18,37 miljardi eiro, un tas ir zemākais pēdējo piecu gadu laikā. Iepriekš 2013. gada vidū kopējais noguldījumu apmērs Latvijas bankās bija ap 18,3-18,5 miljardiem eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!