Foto: Shutterstock

Latvijā strādājošo apdrošinātāju peļņa 2017. gadā sasniedza 16 miljonus eiro, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) apkopotie dati.

Nedzīvības apdrošināšanas sabiedrību peļņa bija 15 miljoni eiro, bet dzīvības apdrošināšanas sabiedrības kopumā nopelnīja vienu miljonu eiro. Peļņas pieaugumu galvenokārt nodrošināja nedzīvības apdrošinātāju veiksmīgā apdrošināšanas pamatdarbība, skaidro FKTK.

Apdrošināšanas sabiedrību un ārvalstu apdrošināšanas sabiedrību filiāļu parakstīto bruto prēmiju apmērs 2017. gada laikā pieauga strauji jeb par 21% un pērn decembra beigās sasniedza 646 miljonus eiro. Tai skaitā ārvalstu apdrošināšanas sabiedrību filiāļu parakstītās bruto prēmijas bija 227 miljoni eiro jeb 35% no kopējām parakstītajām prēmijām.

Latvijā parakstītās bruto prēmijas kopējā apdrošināšanas tirgū veidoja 68%, un to apmērs uz vienu iedzīvotāju sasniedza pirmskrīzes līmeni – 228 eiro. Salīdzinājumam, 2008. gadā tie bija 216 eiro.

Pērn kopumā turpināja pieaugt parakstītās bruto prēmijas visos lielākajos apdrošināšanas veidos, izņemot vispārīgās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu, kur bija 0,2% samazinājums.

Pērn gandrīz puse jeb 47% no bruto parakstītajām prēmijām bija par transporta apdrošināšanu, sasniedzot 301 miljonus eiro (2016. gadā - 229 miljoni eiro), kam sekoja dzīvības apdrošināšana, kopējā apdrošināšanas tirgū sasniedzot 18% jeb 115 miljoni eiro. Tam seko īpašuma apdrošināšana - 13% no parakstītajā prēmijā jeb 84 miljoni eiro un veselības apdrošināšana - 12% jeb 79 miljoni eiro.

FKTK apkopotie dati tāda, ka nedzīvības apdrošināšanas sabiedrībām nopelnītās prēmijas pieauga daudz straujāk par piekritušām atlīdzībām un darbības izdevumiem, kas nodrošināja kombinētā rādītāja strauju uzlabojumu, tas ir, no 102,2% 2016. gada beigās līdz 95,7% pagājušā gada beigās. Kombinētais rādītājs virs 100% norāda uz zaudējumiem no nedzīvības apdrošināšanas darbības, neietverot investīciju ienākumus.

Lai gan 2017. gadā ieguldījumu atdeve apdrošināšanas sabiedrībām bija nedaudz zemāka, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, tomēr tas uzskatāms par labu sniegumu, jo visas apdrošināšanas sabiedrības darbojās ar pozitīvu ienesīgumu, tas ir, dzīvības apdrošināšanas sabiedrībām vidējais ienesīgums bija 3,1%, nedzīvības apdrošināšanas sabiedrībām – 0,8%, norāda FKTK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!