Foto: F64

Vēl šīs valdības laikā ir iespējams salikt visus punktus uz "i" obligātās iepirkumu komponentes (OIK) jautājumā, raidījumā "Rīta Panorāma" pauda Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Vaicāts par iespējamajiem risinājumiem, kā mazināt slogu, ko OIK radījis patērētājiem, Kučinskis vēlreiz atgādināja, par ieceri koncerna "Latvenergo" virspeļņu novirzīt OIK izmaksu segšanai. Vienlaikus premjers arī norādīja, ka ir jādomā par ilgtermiņa risinājumiem.

Valdība arī plāno apspriest ekonomikas ministra Arvila Ašeradena (V) ierosinājumu par ekspertu grupas izveidošanu un, kā vērtēja Kučinskis, ekspertus patiešām varētu piesaistīt.

"Patiesība ir kaut kur pa vidu," teica premjers, skaidrojot, ka argumenti savulaik bijuši OIK ieviesējiem un tagad ir OIK likvidācijas atbalstītājiem.

Kā vēstīts, no 2018. gada 1. janvāra stājās spēkā izmaiņas obligātās iepirkuma komponentes (OIK) finansēšanas modelī, ko nosaka grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā. Līdz ar to stājusies spēkā arī jaunā maksājumu aprēķinu kārtība.

Latvijas lauksaimnieku janvāra elektroenerģijas rēķini saistībā ar izmaiņām OIK finansēšanas modelī ir par 40-60% lielāki nekā rēķini par decembri. Elektroenerģijas rēķinu summas pieaugums veidojies rēķina pozīcijā "jaudas obligātā iepirkuma komponente par ampēriem", kas ir maksājums par pieslēguma jaudu, kura nesezonas laikā netiek izmantota.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!