Foto: stock.xchng

Latvijas kooperatīvo krājaizdevu sabiedrības 2017. gadā strādāja ar 347 000 eiro peļņu, un tas ir par 18,5% mazāk nekā iepriekšējā gadā, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas operatīvā informācija.

Peļņas samazināšanos veicināja pieaugošie izdevumi uzkrājumiem nedrošiem parādiem. Ar peļņu pērn strādāja lielākā daļa krājaizdevu sabiedrību - 23 no kopumā 33 krājaizdevu sabiedrībām, kopā nopelnot 363 000 eiro.

Pērn kooperatīvo krājaizdevu sabiedrību kopējais aktīvu apmērs palielinājās par 7,4% jeb diviem miljoniem eiro, decembra beigās sasniedzot 29,3 miljonus eiro.

Aktīvu pieaugumu sekmēja biedru noguldījumu apmēra kāpums par 6%. Biedru noguldījumi ir lielākais sabiedrību piesaistīto līdzekļu avots (99%), un decembra beigās to apmērs sasniedza 20,9 miljonus eiro, tai skaitā vairums jeb 88% bija privātpersonu noguldījumi.

Kooperatīvo krājaizdevu sabiedrību pašu kapitāla attiecība pret aktīvu un ārpusbilances posteņu kopsummu, tas ir, kapitāla pietiekamības rādītājs decembra beigās bija 22,5% (noteiktā minimālā kapitāla pietiekamības prasība – 10%).

Krājaizdevu sabiedrību darbības galvenais virziens ir savu biedru kreditēšana. Biedriem izsniegto kredītu atlikums pērn auga nedaudz straujāk nekā iepriekšējā gadā, tas ir, par 14% jeb 2,8 miljoniem eiro un decembra beigās sasniedza 22,3 miljonus eiro, tai skitā apmēram 99% no kredītportfeļa bija izsniegti privātpersonām. Pieaugumu galvenokārt nodrošināja patēriņa kredīti un kredīti mājokļa iegādei, kas arī bija nozīmīgākie veidi kredītportfelī (attiecīgi 42% un 46% no kopējā kredītportfeļa).

Kredītportfeļa kvalitāte 2017. gadā nedaudz pasliktinājās. Pērn decembra beigās 57,4% no krājaizdevu sabiedrību kredītportfeļa bija novērtēti kā standarta, 38,1% - kā uzraugāmie, savukārt 4,5% - kāvzemstandarta, šaubīgie un zaudētie. Nedrošiem parādiem izveidoto uzkrājumu apmērs pagājušā gadā pieauga, decembra beigās veidojot 7,2% no kopējā sabiedrību kredītportfeļa. 2016. gada beigās uzkrājumu apmērs nedrošajiem parādiem bija 6,9%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!