Foto: F64
AS "Rietumu banka" šonedēļ noteikusi eiro par bankas kontu apkalpošanas bāzes valūtu. Lēmums par pāreju uz eiro kā kontu apkalpošanas bāzes valūtu tika pieņemts, jo ASV dolāru maksājumu funkcionalitātes uzturēšana var būt apgrūtināta Latvijas banku sistēmas reputācijas problēmu dēļ, portālu "Delfi" informē bankas pārstāve Eleonora Gailiša.

Bankas valde lēmumu par to, ka turpmāk "Rietumu bankas" norēķinu kontu apkalpošanas bāzes valūta būs eiro, pieņēmusi pēc tam, kad ASV atkal Latvijai aizrādījusi par naudas atmazgāšanas riskiem mūsu valsts bankās.

"Rietumu banka" informē, ka tās klientiem piedāvāts konvertēt savus dolāru aktīvus eiro, kā arī izmantot tos maksājumiem. "Bankas speciālisti sniedz klientiem šajā procesā visu nepieciešamo atbalstu. Atlikušie līdzekļi ASV dolāros tiek konvertēti eiro automātiski," informē banka.

"Rietumu bankas" valde pirmdien, 12. martā, apstiprinājusi bankas un klienta līguma jaunu redakciju, kas stājās spēkā tajā pat dienā. Dokuments paredz, ka klienta kontos bankā glabājamo naudas līdzekļu un operāciju veikšanas valūta ir eiro. Banka ir tiesīga, bet nav tās pienākums izpildīt pārskaitījumus valūtā, kas nav eiro. Izmaksājot skaidras naudas līdzekļus klientam, banka ir tiesīga veikt izmaksu eiro neatkarīgi no tā, kāda valūta glabājas klientu kontā. Klientam veicot pārskaitījumu, neatkarīgi no tā, kāda valūta ir norādīta rīkojumā, banka ir tiesīga veikt pārskaitījumu eiro valūtā. Tāpat banka ir tiesīga patstāvīgi, nebrīdinot klientu, veikt naudas līdzekļu konvertāciju klienta kontā uz eiro.

Bankas un klienta līguma jaunā redakcija arī paredz, ka, ieskaitot klienta kontā ienākošo maksājumu valūtā, kas nav eiro, banka ir tiesīga atteikt ieskaitījuma veikšanu vai veikt ienākošo naudas līdzekļu konvertāciju uz eiro. Klienta kontos glabātos naudas līdzekļus, kas nav eiro, banka ir tiesīga jebkurā brīdī konvertēt uz eiro.

"Rietumu bankas" lēmums par to, ka eiro būs klientu kontu bāzes valūta, būs spēkā līdz tam, kamēr netiks atrisināti starptautisko partneru jautājumi attiecībā uz noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas risku Latvijas banku sistēmā un sistēmas reputācija netiks atjaunota, skaidro bankā.

Gailiša atzīmēja, ka bankā noteikta daļa operāciju arī turpmāk tiks veikta ASV dolāros.

Portāls "Delfi" pārliecinājās, ka, piemēram, noguldījumus banka pašlaik piedāvā veikt eiro, Lielbritānijas mārciņās un Krievijas rubļos. Vēl pirms 13. februāra, kad ASV Finanšu noziegumu apkarošanas tīkls "FinCEN" publicēja paziņojumu par plāniem vērst sankcijas pret Latvijas "ABLV Bank" par iesaistīšanos naudas atmazgāšanā un sankciju pārkāpumos, banka informēja par paaugstinātām likmēm virknei depozītu dolāros.

"Rietumu bankas" pārstāve vērsa uzmanību, ka jau vairāku gadu garumā banka veikusi nozīmīgus ieguldījumus atbilstības prasību ievērošanas procesu un tehnoloģiju stiprināšanā, kā arī speciālā darbinieku apmācībā.

Gailiša portālam "Delfi" uzsvēra, ka "Rietumu bankas" darbība pēdējo gadu laikā jau ir būtiski mainījusies ekonomisku apsvērumu rezultātā. Banka jau vairāku gadu garumā ir atteikusies no augstāka riska klientiem, kā arī būtiski samazinājies transakciju apjoms, bankai fokusējoties uz ieguldījumiem, kredītiem, tehnoloģiju attīstību.

"Pēdējā mēneša notikumi Latvijas finanšu sektorā šo pārmaiņu procesa raksturu nemaina, bet to noteikti paātrinās. "Rietumu banka" strādā saskaņā ar stratēģiju, kas paredz šo pārmaiņu turpmāku īstenošanu un veic atbildīgu ieguldījumu, lai atjaunotu Latvijas finanšu sektora reputāciju," norāda bankas pārstāve.

Pēc "ABLV Bank" darbības apturēšanas "Rietumu banka" ir lielākā no tām Latvijas bankām, kuru darbības modelis vērsts uz ārvalstu klientu apkalpošanu.

AS "Rietumu banka" 2017. gadu noslēgusi ar 35,04 miljonu eiro peļņu, liecina neauditētais finanšu pārskats.

"Rietumu bankas" aktīvu apmērs 2017. gada beigās bija trīs miljardi eiro. Salīdzinājumā ar 2016. gadu aktīvu apjoms samazinājies par 13%.

Bankas izsniegto kredītu apmērs 2017. gada nogalē bija viens miljards eiro, un tas ir par 18% mazāk nekā 2016. gada beigās.

"Rietumu bankas" lielākie akcionāri ir SIA "Esterkin Family Investments" (33,12%), Maltā reģistrēts uzņēmums "Boswell (International) Consulting Limited" (33,11%) un SIA "Suharenko Family Investments" (17,34%). "Esterkin Family Investments" vienīgais īpašnieks ir Leonids Esterkins, bet "Suharenko Family Investments" vienīgais īpašnieks ir Arkādijs Suharenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!