Foto: Eiropas Parlaments

Vērtējot Eiropas Savienības (ES) pašreizējo konfliktu ar ASV par paaugstinātajiem importa tarifiem tēraudam un alumīnijam, jāatceras, ka Donalds Tramps, kurš apstiprināja tarifu paaugstināšanu, ir ASV prezidents tikai uz četriem gadiem, tā portālam "Delfi" norāda Eiropas Parlamenta (EP) Starptautiskās tirdzniecības komitejas priekšsēdētājs Bernds Lange.

"Trampa kungs, neņemot vērā Pasaules Tirdzniecības organizācijas noteikumus, pašlaik grauj starptautiskās tirdzniecības likumus. Tāpēc mums ir jāreaģē. Mums jāatbild, nevis pastiprinot konfliktu, bet esot ļoti pārliecinošiem," sacīja Lange, piebilstot, ka ES ir gatava sniegt atbildes gājienu, paaugstinot tarifu cenas no ASV ievestajiem produktiem.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Primāri, kā skaidro Lange, tie būtu ar tēraudu un alumīniju saistītie izstrādājumi, piemēram, motorlaivas, taču tarifus varētu paaugstināt arī kādiem nozaru produktiem, kuri personīgi ir ļoti nozīmīgi ASV kongresmeņiem un senatoriem, neslēpa EP deputāts.

"Mēs rīkosimies, respektējot Pasaules Tirdzniecības organizācijas nosacījumus. Tie ļauj reaģēt ar pretpasākumiem tādā pašā mērogā. To pašlaik neesam plānojuši, jo nevēlamies panākt eskalāciju, bet skaidru signālu mēs sniegsim. Dienas beigās, protams, labākais rezultāts būtu, ja ASV mainītu savu pieeju šim jautājumam. Mēs gan runājam arī ar citiem partneriem – Japānu un citām valstīm – mēs kopā gribam Trampa kungam parādīt sarkano kartīti, lai viņš atgrieztos tādā sistēmā, kurā eksistē noteikumi," sacīja Lange.

"Trampam nākas saskarties ar asām debatēm paša partijā, kur par šo jautājumu ir visai kritiski viedokļi," skaidroja Lange, kurš uzskata, ka ir iespējams panākt miermīlīgu konflikta atrisinājumu un nepieļaut tirdzniecības karu.

"Centīsimies runāt, lai neradītu tirdzniecības karu. Pašlaik tas ir konflikts. Bet tas nav konflikts starp viņu un ES, bet starp viņu un visu Pasaules Tirdzniecības organizācijas kopienu. Mums šobrīd organizācijā ir 164 valstis, un viena no tām ir tāds spēlētājs, kurš nepiekrīt spēlēt pēc noteikumiem, – pārējie viņu šobrīd cenšas pierunāt atgriezties pie noteikumiem. Ja tas nenotiks, visa pašreizējā sistēma tiks iznīcināta," pauda Lange, sacīdams, ka, lai gan Tramps nav daudzpusīgu tirdzniecības sistēmu piekritējs, jāatceras, ka amatā, kā uzskata Lange, viņš atradīsiesa četrus gadus.

EP deputāti trešdien plkst. 8.30 ar ES tirdzniecības komisāri Sesīliju Malmstrēmu apspriedīs ES iespējamo atbildi uz ASV lēmumu ierobežot tērauda un alumīnija importu. Deputāti diskutēs ne tikai par ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu piemērot paaugstinātu ievedmuitu tēraudam un alumīnijam un iespējamo ES atbildi, bet arī paredzamo ietekmi uz darbavietām, investīcijām un cenām ES, kā arī iespējām mazināt ietekmi uz ES pilsoņiem.

Jau vēstīts, ka Tramps parakstījis rīkojumu par 25% muitas tarifu piemērošanu tērauda importam un desmit procentu tarifa piemērošanu alumīnija importam, neraugoties uz ES un citu sabiedroto atkārtotiem brīdinājumiem, ka šie tarifi var izraisīt tirdzniecības karu.

Tramps, paziņojot par jaunajiem tarifiem, paskaidroja, ka tie pagaidām neattieksies uz Kanādu un Meksiku, bet arī citas valstis varēs sarunu ceļā vienoties par iespējām izvairīties no šiem tarifiem. Viņš par savas kritikas objektu izraudzījās Vāciju.

ES jau ir sastādījusi ASV produktu sarakstu, pret kuriem tā vērstu pretpasākumus, ja ES eksportu ietekmētu minētie tarifi. ES ik gadu eksportē uz ASV tēraudu apmēram piecu miljardu eiro vērtībā un alumīniju apmēram miljarda eiro vērtībā. Eiropas Komisija lēš, ka jaunie tarifi ES izmaksātu apmēram 2,8 miljardus eiro.

Tikmēr Ķīnas Tirdzniecības ministrija paziņojusi, ka Trampa lēmums par jaunu muitas tarifu piemērošanu tērauda un alumīnija importam ir "nodevīgs uzbrukums" globālajai tirdzniecības sistēmai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!