Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Gāzesvads "Nord Stream", kam pa Baltijas jūras gultni jāsavieno Vācija un Krievija, ir Maskavas politikas instruments, kas vairos Eiropas atkarību no Krievijas, teikts svētdien parakstītajā Lietuvas, Latvijas un Polijas parlamentu spīkeru parakstītajā vēstulē.

"Lai gan formāli "Nord Stream 2" tiek pasniegts kā komerciāls projekts, patiesībā tas ir Krievijas valsts politikas instruments. "Nord Stream 2" neveicina gāzes piegāžu diversifikāciju, bet drīzāk ES (Eiropas Savienības), īpaši Austrum un Centrāleiropas valstu, enerģētisko atkarību, tādējādi saglabājot to neaizsargātību," uzsvērts citu Eiropas valstu parlamentiem adresētajā vēstulē, kuru Viļņā parakstījuši Lietuvas, Polijas un Latvijas parlamentu spīkeri - Viktors Pranckietis, Mareks Kuhciņskis un Ināra Mūrniece.

Igaunijas parlamenta spīkers Eiki Nestors izlēma pagaidām šo vēstuli neparakstīt, norādot, ka viņam nepieciešams laiks, lai iepazītos ar tās saturu.

Tajā pašā laikā atbalstu dokumentam paudis Ukrainas Augstākās Radas priekšsēdētājs Andrijs Parubijs, kurš arī apsolījis vēstuli parakstīt.

Polijas Seima spīkers Kuhciņskis, kurš ieradies Viļņā, lai piedalītos Lietuvas neatkarības simtgades svinību pasākumos, norādījis, ka triju parlamentu kopīgā balss būs labāk saklausāma nekā to atsevišķās balsis.

Viņš uzsvēra, ka, paužot satraukumu par šo projektu, Lietuva, Latvija un Polija rūpējas gan par sava reģiona, gan par visas ES drošību.

Vēstulē teikts, ka enerģētiskā drošība ir svarīgākais komponents vienotai un plaukstošai Eiropai, kurā konkurence un brīvā tirgus principi radīs pamatu panākumiem.

Tāpēc nepieciešami ieguldījumi enerģētikas infrastruktūrā, īpaši gāzes starpsavienojumos un jaunos gāzesvados, kas ļautu diversificēt dabasgāzes piegādes, norāda parlamentu spīkeri.

Viņi brīdina, ka "Nord Stream 2" uzlūkojams plašākā kontekstā, ņemot vērā Krievijas īstenotos informatīvos un kiberuzbrukumus, kā arī Maskavas militāro agresiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!