Foto: LETA

ASV Finanšu ministrijas sekretāra vietnieks Latvijas vizītes ietvaros sniedzis
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) informāciju, kas, visticamāk, saistīta ar ASV zināmo par korupciju Latvijas banku sektorā. KNAB priekšnieks LTV raidījumam "de facto" pēc tikšanās sarunu raksturoja kā "auglīgu".

ASV Finanšu ministrijas sekretāra vietnieks pretterorisma jautājumos Maršals Bilingslijs, tiekoties ar Latvijas amatpersonām divu dienu garumā, publiski nekomentēja apspriesto. Tas tika skaidrots ar to, ka nu jau slēgtajai "ABLV Bank", kuru ASV apsūdz naudas atmazgāšanā, ir tiesības 60 dienu laikā atspēkot pārmetumus.

"ABLV Bank" pāris nedēļu laikā no trešās lielākās Latvijas bankas kļuva par likvidējamu tieši pēc ASV Finanšu ministrijas ziņojuma. Dokumentā bankai pārmesta sankcijām pakļautā Ziemļekorejas režīma apkalpošana un kukuļu maksāšana Latvijas amatpersonām pagājušajā gadā. "ABLV Bank" abas lietas noliegusi.

"de facto" pamanīja, ka piektdien apmēram stundu gara tikšanās Bilingslijam bija ar KNAB priekšnieku Jēkabu Straumi un citiem biroja darbiniekiem. Pēc tikšanās Straume bija iznācis KNAB pagalmā viesus pavadīt.Straume "de facto" stāstīja, ka ASV pārstāvji uzsvēruši vēlmi palīdzēt Latvijas tiesībaizsardzības iestādēm. "Viņi sniedza mums arī informāciju, bet par saturu nevarēšu komentēt," sacīja KNAB priekšnieks.

Vaicāts, vai informācija attiecas uz ziņojumā minēto Latvijas amatpersonu kukuļošanu, Straume atbildēja: "Informācija, ko ASV puse sniedza KNAB, ir klasificēta. Mēs viņu nevaram ne izpaust, ne komentēt. Varam tikai apstiprināt, ka ASV puse iesniedza būtisku informāciju un mūsu sarunas bija auglīgas."

"de facto" zināms, ka KNAB jautājumā par korupciju Latvijas banku sektorā sadarbojas ar Federālās izmeklēšanas biroju (FIB). Arī pērn, kad piecas Latvijas bankas saņēma naudas sodus par pārskaitījumiem saistītiem ar Ziemeļkorejas ballistisko raķešu programmu, Latvijas partneris izmeklēšanā bija FIB.

KNAB pašlaik nesniedz jaunu informāciju par pēdējās nedēļās sāktajiem kriminālprocesiem gan par Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča iespējamo kukuļošanu, gan par apstākļiem, kas minēti "ABLV Bank" iesniegumā par kādu"augstu amatpersonu".
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!