Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Bijušajam farmācijas firmas un hedžfonda vadītājam Martinam Škreli, kurš savulaik bija dēvēts par ASV "nīstāko cilvēku" pēc AIDS slimnieku medikamenta cenas straujas paaugstināšanas, piektdien tika piespriests septiņu gadu cietumsods par investoru apkrāpšanu.

34 gadus vecais Škreli augustā tika atzīts par vainīgu vienā apsūdzībā par krāpšanas ar vērtspapīriem plānošanu un divās apsūdzībās par krāpšanu ar vērtspapīriem.

Škreli, kurš savulaik vadīja ASV farmācijas firmu "Turing Pharmaceuticals", 2015. gadā kļuva bēdīgi slavens, kad šī firma paaugstināja AIDS slimnieku izmantotā medikamenta "Daraprim" cenu par vairāk nekā 5000% - no 13,5 dolāriem līdz 750 dolāriem par tableti.

Lai gan šim gadījumam nav nekāda sakara ar procesu pret Škreli Ņujorkas federālajā tiesā, sabiedrības sašutums bija tik liels, ka sākotnēji bija grūti atrast objektīvus zvērinātos viņa lietai.

Škreli tika aizturēts 2015. gada decembrī. Līdz sprieduma nolasīšanai viņš tika atbrīvots pret piecu miljonu ASV dolāru lielu drošības naudu, bet pērn septembrī tiesnesis noteica viņam pirmstiesas apcietinājumu, jo Skreli internetā bija piedāvājis 5000 ASV dolāru lielu atlīdzību ikvienam, kuram izdotos iegūt Hilarijas Klintones matu šķipsnu.

Škreli advokāts tiesā apgalvoja, ka tas bijis tikai joks, un Skreli pats tiesnesim rakstiski atvainojās un uzstāja, ka noteikti nav vēlējies provocēt vardarbību. Taču tiesnesis nolēma, ka Skreli joks var pamudināt uz uzbrukumiem Klintonei un rada riskus sabiedrības drošībai.

Škreli advokāts tiesā nosauca klientu par viegli autistisku pašmācības ģēniju un lūdza tiesnesi Kijo Macumoto ierobežot cietumsodu ar ne vairāk kā 18 mēnešiem. Prokurori bija aicinājuši piespriest 15 gadu cietumsodu, jo Škreli nebija izrādījis nožēlu par savām darbībām un bija izteicis provokatīvus un dīvainus paziņojumus sociālajos medijos.

Škreli pagājušonedēļ nosūtītā vēstulē tiesnesim pirmoreiz atzina, ka ir kļūdījies.

Škreli tika apsūdzēts par 11 miljonu dolāru nozagšanu. Krāpniecības shēmā bija iesaistīts uzņēmums "Retrophin", kuru kādreiz vadījis Škreli, un divi hedžfondi.

Krāpniecības shēma aizsākusies 2009. gadā, kad Škreli melojis astoņiem cilvēkiem, lai tie viņa hedžfondā investētu aptuveni trīs miljonus dolāru. Kad viņš šo naudu ar slikti realizētiem tirdzniecības pasākumiem zaudēja, viņš izveidoja jaunu fondu, lai censtos noslēpt šos zaudējumus un turpinātu gūt ienākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!