Foto: LETA

Politiķi sākuši spriest par iespēju noteikt pilnvaru termiņu ierobežojumus Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes locekļiem. Pašlaik FKTK padomē ir divas amatpersonas, kas šo amatu ieņem kopš komisijas darbības sākuma 2001. gadā. Savukārt iestādes vadītāja krēsls līdz šim gan nav bijis ļoti stabils – pirms pašreizējā komisijas priekšsēdētāja Pētera Putniņa FKTK bijuši trīs vadītāji, no tiem divi amatu atstāja, nenostrādājot pat vienu pilnvaru termiņu.

Portāls "Delfi" apkopoja informāciju par līdzšinējiem FKTK vadītājiem un to, kādas banku problēmas diviem no tiem lika atstāt amatu pirms laika.

Uldis Cērps

FKTK darbu sāka pirms 17 gadiem, 2001. gada jūlijā, un pirmais komisijas priekšsēdētājs bija Uldis Cērps. Pēc pirmā pilnvaru termiņa Saeima 2006. gada oktobrī viņu atkārtoti iecēla FKTK priekšsēdētāja amatā. Tomēr pusotru gadu pēc atkārtotas apstiprināšanas amatā Cērps Latvijas banku uzrauga amatu atstāja, jo pieņēma darba piedāvājumu Zviedrijas finanšu tirgu uzraugošajā institūcijā. Savukārt kopš pērnā novembra Cērps strādā Apvienoto Arābu emirātu centrālajā bankā.

Cērpa laikā divas Latvijas bankas piedzīvoja to pašu, ko februāra vidū "ABLV Bank", - ASV vēršanos pret Latvijas bankām atbilstoši ASV pretterorisma likumam "Patriot Act". 2005. gadā ASV paziņoja, ka "Multibanka" un "VEF banka" rada bažas par naudas atmazgāšanas risku, tāpēc ASV finanšu institūcijas nedrīkst uzturēt šo banku korespondentkontus ASV dolāros.

Ne par tolaik pieredzēto cīņā ar naudas atmazgāšanu, ne par pašreizējo situāciju Cērps publiskus komentārus nesniedz, jo to neļauj viņa pašreizējais amats.

Irēna Krūmane

2008. gada aprīlī Saeima FKTK priekšsēdētājas amatā ievēlēja Irēnu Krūmani, kura uz banku uzraudzības iestādi pārcēlās no Finanšu ministrijas valsts sekretāres amata. Pusgadu pēc Krūmanes stāšanās pie banku uzrauga stūres pasaule piedzīvoja finanšu krīzi, un Latvijā grūtībās nonāca "Parex banka", kuru valsts pārņēma savā īpašumā un kredītiestādes stabilizācijā ieguldīja 1,2 miljardus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!