Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Latvijas banku sektora piesaistīto noguldījumu apmērs pēdējās nedēļas laikā svārstījies ap 19 miljardiem eiro, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) operatīvā informācija.

Pagājušajā piektdienā, 2. martā, noguldījumu kopējais apjoms bija 18,996 miljardi eiro, pirmdien, 5. martā, tie bija 19,017 miljardi eiro, bet ceturtdien, 8. martā, – 18,934 miljardi eiro.

Salīdzinājumā ar 13. februāri, kad ASV publicēja paziņojumu par plānotajām sankcijām pret AS "ABLV Bank" par tās iesaistīšanos naudas atmazgāšanā un starptautisko sankciju pārkāpumos, kopējais noguldījumu apmērs Latvijas banku sektorā pašlaik ir par 8% mazāks.

FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš šonedēļ intervijā "Reuters" sacījis, ka Latvijas finanšu sistēma ir stabila, neskatoties uz to, ka banku klienti kopš ASV ziņojuma par "ABLV Bank" no saviem kontiem Latvijas bankās izņēmuši aptuveni 500 miljonus eiro.

Šādos apstākļos bankām ir jābūt gatavām izmaksāt lielākas summas, intervijā norādījis banku uzraugs, vienlaikus piebilstot, ka nekāda nestabilitāte bankās nav novērota.

Kopējo noguldījumu apmēra samazinājumu banku sektorā ietekmēja arī tas, ka "ABLV Bank" 27. februārī nodeva 480 miljonus eiro Noguldījumu garantiju fondam, lai tiktu izmaksātas garantētās atlīdzības bankas klientiem pēc noguldījumu nepieejamības iestāšanās.

Pēc ASV ziņojuma vairāki simti miljoni eiro aizplūda arī no pašas "ABLV Bank", pirms tai tika noteikti maksājumu ierobežojumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!