Foto: Publicitātes foto

Konkursā "Latvijas Būvniecības gada balva 2017" laureātu "Grand Prix" balva piešķirta rekonstruētajai VEF Kultūras pilij un "Grand Hotel Kempinski Riga" atjaunotajai viesnīcas ēkai pilsētas vēsturiskajā centrā, portālu "Delfi" informēja biedrības "Building Design and Construction Council" valdes locekle Agrita Lūse.

Par labāko sabiedrisko jaunbūvi tika atzīta "CTB" biroju ēka (titulbildē) Liepājā, Cukura ielā 38A, ko pēc Andra Kokina ("K IDEA") projekta būvēja "Selva būve", bet labākā dzīvojamā ēka 2017. gadā ir "Kern Residences" daudzdzīvokļu ēka, kas tapusi Rīgā, Citadeles ielā 6, ko pēc Vara Rungevica ("V-studio") projekta būvēja "Castor Construction".

Nominācijā "Ražotne" laurus plūca īslaicīgās uzglabāšanas beramkravu noliktava Kundziņsalā, Rīgas Brīvostas teritorijā, Uriekstes ielā 28, bet par labāko koka būvi tika atzīta "Peldmāja" Pāvilostā, kas atrodas uz peldošas piestātnes Sakas upē (projekts Līga Rutka un Jānis Sauka, pasūtītājs "Peldmāja").

Pirmā vieta nominācijā "Inženierbūve – jaunbūve" tika piešķirta ceļu pārvadam pār dzelzceļu autoceļā A2 Rīga–Sigulda–Igaunijas robeža 63,70. kilometrā (projekts Ģirts Šķupelis, "Projekts 3", būvnieks "Tilts"), bet labākā inženierbūves rekonstrukcija ir Viļņas lidostai, kur veikta rekonstrukcija lidostas skrejceļa un gaismu signalizācijas sistēmām (projekts Antanas Edmundas Nauseda, UAB "Vilniaus hidroprojektas", būvnieki no Latvijas - "A.C.B.").

Visveiksmīgākā fasāžu rekonstrukcija notikusi Liepājas Valsts 1.ģimnāzijas ēkai Liepājā, Ausekļa ielā 9 (projekts Ilze Mekša, "Wonderfull", būvnieki "UPTK").

Nominācijā "Restaurācija" triumfēja Rīgas Svētā Jēkaba katedrāle, kur tika veikta altārdaļas fasāžu un vitrāžu atjaunošana–restaurācija (projekts Artūrs Lapiņš, "Arhitektoniskās izpētes grupa", būvnieki "Aqua Latvia"), bet labākā rekonstrukcija noritējusi Kuldīgā, Kalna ielā 6, kur rekontruēta sporta skola (projekts Diāna Zalāne, Toms Tovstuļaks, "Diānas Zalānes projektu birojs", būvnieks "Abora").

Publiskās ārtelpas nominācijā pirmā vieta piešķirta "Centra sporta kvartālam" Rīgā, Krišjāņa Barona ielā 116A (projekts Anna Vasiljeva, Rūdolfs Šķēle, RDĪD, būvnieks PS "LNK Industries Partnership").

Īpaša specbalva par patriotisku sajūtu veicināšanu piešķirta monumentālajam Latvijas karogam AB dambī. Tāpat arī atzinība par patriotisku sajūtu veicināšanu piešķirta Brīvības piemineklim un tā rekonstrukcijas darbiem (būvnieks "Global Project").

Konkursa "Gada būvinženieris Latvijā 2017" uzvarētāji ir labākais gada jaunais inženieris Aleksejs Tokarevs ("Velve"), labākais būvdarbu vadītājs Latvijā Ansis Vorms ("Norma-S"), labākais gada projektētājs Gatis Vilks ("BICP"), kā arī labākais būvniecības projektu vadītājs Dzintars Blumers ("A.C.B.").

Balvu par mūža ieguldījumu saņēma Juris Krupinskis ("STRABAG").

Konkursam tika pieteikti 114 objekti, aptverot daudzveidīgu ēku tipoloģiju, kas ir vismaz divas reizes vairāk kā citos ēku konkursos Latvijā un atšķirībā no citiem būvju konkursiem ir iespējams pieteikt būves, kuras Latvijas pilsoņi un uzņēmumi būvējuši arī ārvalstīs.

Visus konkursam pieteiktos darbus var aplūkot "Būvnieku padomes" mājaslapā, kā arī līdz šī gada marta vidum fotoizstādē Līvu laukumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!