Foto: Scanpix
Lielbritānijas ekonomika 2017. gada pēdējā ceturksnī augusi par 1,7% – šis rādītājs ir zemākais, kāds valstī pieredzēts pēdējo piecu gadu laikā, vēsta "The Guardian".

2017. gada sākumā ekonomiskā izaugsme bija 1,8%.

Lielbritānijas Nacionālā statistikas pārvalde (ONS) skaidro, ka šis kritums valsts ekonomikai nācis negaidīti. Par galveno iemeslu tam minēta vēlme izstāties no Eiropas Savienības (ES), norāda britu medijs.

Pārvaldes pārstāvji skaidro, ka "Brexit" radītais britu mārciņas kritums un cenu pieaugums būtiski mainījis patērētāju iepirkšanās paradumus.

"The Guardian" uzsver, ka Lielbritānija pērn palikusi nopakaļ daudzām citām lielām tautsaimniecībām – Vācijas ekonomika 2017. gadā pieaugusi par 2,2%, Francijas IKP palielinājies par 1,9%, savukārt ASV – par 2,3%.

Jau iepriekš ziņots, ka analītiķi Lielbritānijas ekonomikas izaugsmes kavēšanos saista ar nenoteiktību par nākotnes attiecībām ar ES. Vājā mārciņa un stabilie starptautiskie ekonomiskie apstākļi pamato Apvienotās Karalistes IKP pieauguma prognozes pārskatīšanu 2018. gadam. Taču tendence paredzot palēninājumu no 1,5% pieauguma šogad līdz 1,1% 2019. gadā. Spriedze Lielbritānijas politiskajā sistēmā pieaug, tādēļ joprojām nav izslēgta iespēja, ka Lielbritānija lemj par palikšanu ES, domā analītiķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!