Foto: EPA/Scanpix/LETA
Jaunizveidots tehnoloģiju startaps plāno izmantot mobilo telefonu laikmetā pieejamos lētos komponentus un mākoņdatošanu, lai precīzāk prognozētu gaidāmos laikapstākļus, vēsta "Sky News".

Gadu desmitiem laika prognozes tiek noteiktas ar milzīgu superdatoru palīdzību. Ierīces nolasa datus no dažādiem satelītiem un radariem, pēc tam tos nododot tālāk lieliem valdības uzņēmumiem, piemēram, "Met Office" vai "NOAA" ASV.

"Pasaules vides novērošanas sistēma ir zem liela spiediena, tādēļ laikapstākļu precīza noteikšana ir sarežģīta," atzīst Pīters Platzers, privātkompānijas "Spire" vadītājs. Jaunais tehnoloģiju startaps, kā sola uzņēmums, pavērs iespēju gaidāmos laikapstākļus noteikt precīzāk un ievērojami lētāk.

"Mēs meklējam dažādus veidus, kas dotu iespēju izprast vidi un vides izmaiņas, izmantojot tikai programmatūru," atklāj uzņēmuma "ClimaCell" vadītājs Šimons Elkabetzs, papildinot, ka programmatūras sensors varētu pamanīt lietu un sniegu, ko radars bieži vien palaiž garām.

"Tas ir absurds, ka cilvēki izveidojuši datorspēles, kurās roboti var, piemēram, nogalināt cilvēkus, bet līdz šim vēl nav izveidota programma, kas brīdinātu, ka drīz ārā būs ap 40 centimetru bieza sniega sega," uzskata Platzers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!