Foto: Publicitātes foto

Piektdien Latvijas Banka (LB) izlaidīs Latvijas simtgadei veltītu sudraba kolekcijas monētu "Mana Latvija", kuras reverss tapis pēc Grobiņas novadā dzīvojošās 11 gadus vecās Elizabetes Kanderes zīmējuma, informēja LB.

Kolekcijas monētas "Mana Latvija" grafisko dizainu izstrādājusi Sandra Krastiņa, bet plastisko veidojumu – Jānis Strupulis. Monēta izgatavota ''Koninklijke Nederlandse Munt'' kaltuvē Nīderlandē.

Monētas aversā attēlots Latvijas Republikas lielais valsts ģerbonis, bet reversā – smaidošas saules attēls ar uzrakstu "Saules mūžu Latvijai''. Saules tēlu grafiskā izteiksmē Latvijas 100 gadu jubilejai veltītās monētas zīmējumā atainojusi tolaik 10 gadus vecā Kandere. Viņa 6 742 dalībnieku konkurencē uzvarēja LB rīkotajā bērnu zīmējumu konkursā "Mana Latvija", kas notika 2016. gada beigās un 2017. gada sākumā.

Konkursam kopumā tika iesniegti vairāk nekā 10 000 priekšlikumu. Ar godalgām tika atzīmēti 19 jauno autoru darbu. Kā norāda LB, tieši Kanderes ideja pārtapa monētas kalumā, jo saules zīmējums pārliecināja ar pāri monētas malām plūstošu optimismu un dzīvesprieku.

Kolekcijas monēta "Mana Latvija" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā, tomēr maz ticams, ka šādas monētas reāli nonāks apgrozībā, jo pēc būtības tās ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas. Monētas maksimālā tirāža – 4 000 eksemplāru.

Monētas cena LB kasēs un vietnē e-monetas.lv būs 47 eiro.

Jauno monētu no 9. marta varēs iegādāties LB kasēs K. Valdemāra ielā 1B, Rīgā, un Teātra ielā 3, Liepājā, kā arī LB kolekcijas monētu un citu numismātikas produktu iegādes vietnē e-monetas.lv. Numismātikas produktus e-monetas.lv var iegādāties arī privātpersonas un juridiskās personas ārvalstīs, un piegāde pašlaik iespējama uz 35 valstīm – lielāko daļu ES valstu, ASV, Kanādu, Austrāliju un Jaunzēlandi.

Iegādātās monētas un numismātikas produktus varēs saņemt Latvijas Bankas kasēs Rīgā un Liepājā un, izmantojot VAS "Latvijas Pasts" eksprespasta pakalpojumus.

Monēta būs nopērkama arī tradicionālajās monētu tirdzniecības vietās – numismātikas salonos, grāmatu un suvenīru veikalos un juvelierveikalos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!