Foto: LETA
Vēstules, atzinumi, sadarbība ar ASV valsts institūciju pārstāvjiem, līdzdalība dažādās komisijās un darba grupās – šādu Latvijas Bankas ieguldījumu cīņā pret netīro naudu Latvijā rāda centrālās bankas publicētais pārskats par pēdējos gados paveikto darbu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā.

Jautājums par Latvijas Bankas un tās prezidenta Ilmāra Rimšēviča iesaisti ar naudas atmazgāšanas novēršanu saistīto problēmu risināšanā kļuva aktuāls pēc tam, kad Rimšēviču 17. februārī aizturēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizdomās par kukuļņemšanu. Pēc aizturēšanas Rimšēvičs vēršanos pret sevi skaidroja ar to, ka viņš iestājies pret noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju Latvijā un komercbankām, kas šādu biznesu īsteno.

Tagad Latvijas Banka apkopojusi informāciju par centrālās bankas ieguldījumu naudas atmazgāšanas novēršanā.

Latvijas Banka informē, ka 2014. gadā no ASV tika saņemta informācija par Latvijas kredītiestāžu darbības norēķinu ar ASV dolāriem jomā neatbilstību ASV regulējumam noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā un ASV plānotajiem pasākumiem savas finanšu sistēmas aizsardzības nodrošināšanai. Tostarp tika saņemts brīdinājums par ierobežojumiem korespondentattiecību pakalpojumiem, kā rezultātā Latvijas kredītiestāžu norēķini ASV dolāros būtu neiespējami, vienlaikus tieši izraisot vairāku risku (reputācijas, darbības, juridiskā un kredītriska) līmeņa paaugstināšanos Latvijas finanšu nozarei.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!