Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) gatavo atbildes pasākumus pret dažiem vadošiem ASV zīmoliem, reaģējot uz Savienoto Valstu prezidenta Donalda Trampa plāniem noteikt ievērojamus muitas tarifus tērauda un alumīnija importam, piektdien paziņojis Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers.

"Mēs nepaliksim vienaldzīgi, kad tiek apdraudēta Eiropas rūpniecība un darbavietas. ES gatavo ievedmuitu ASV ražojumiem, tostarp "Harley-Davidson", burbonam un "Levi's" džinsiem," Junkera Vācijā žurnālistiem teikto tviterī citē viņa preses sekretāre.

Kā ziņots, Tramps, tiekoties Baltajā namā ar metālrūpniecības uzņēmu vadītājiem, ceturtdien paziņoja, ka gatavojas nākamnedēļ parakstīt rīkojumu par 25% muitas tarifu piemērošanu tērauda importam un par desmit procentu tarifa piemērošanu alumīnija importam.

Reaģējot uz šo Baltā nama saimnieka paziņojumu, Vācijas ārlietu ministrs Zigmārs Gabriēls piektdien aicinājis ES uz stingru reakciju.

Arī Austrijas kanclers Sebastians Kurcs aicinājis ES veikt stingrus pretpasākumus Trampa lēmumam.

Savukārt Vācijas rūpniecības federācijas BDI prezidents Dīters Kemfs norādījis, ka federācija atbalsta ES tās plānos atbilstoši reaģēt, taču brīdinājis, ka "pārāk daudz likts uz kārts, lai riskētu ar tirdzniecības karu."

Tikmēr Vācijas Rūpniecības un tirdzniecības kameru apvienības (DIHK) vadītājs Martins Vanslēbens brīdinājis, ka Trampa lēmums var satricināt visu pasaules tirdzniecības sistēmu, taču vienlaikus viņš aicinājis ES sadarboties ar citām valstīm, lai Pasaules Tirdzniecības organizācijā paustu saskaņotu reakciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!