Foto: F64

Nākamnedēļ paredzēta zvērinātu advokātu padomes sapulce, lai lemtu par desmit kandidatūrām, ko ieteikt Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK) iesniegšanai tiesā apstiprināšanai par potenciālo AS "AVLV Bank" likvidatoru, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Raidījums min, ka potenciālo kandidātu vidū varētu būt pašreizējais AS "Trasta Komercbanka" administratora palīgs Mārtiņš Bunkus, administrators un advokāts Vigo Krastiņš, Maksātnespējas administratoru asociācijas vadītājs, advokāts Jānis Kumsārs, advokāts Aivars Lošmanis no Vilgerta advokātu biroja un šī paša biroja advokāts Gints Vilgerts. Pretendentu vidū varētu būt arī Raivo Sjademe, advokāts, kurš bieži pārstāvējis ekspolitiķa Andra Šķēles intereses.

FKTK iesniegs tiesai nākamā bankas likvidatora vai maksātnespējas administratora vārdu. Pašreizējie likumi paredz, ka šis amats būs ļoti ienesīgs. Iesakot tiesai likvidatoru, FKTK vadās pēc kandidatūrām, kuras ieteikusi Zvērinātu advokātu padome un Zvērinātu revidentu asociācija, vēsta raidījums.

"Nekā personīga" noskaidroja, ka Advokātu padome FKTK pirms gada ieteikusi piecus likvidatoru pretendentus Aleksadru Berezinu no advokātu biroja "Berezins un Juraša", Aldi Saulieti no advokātu biroja "Sjademe un Saulietis", kā arī advokātus Mareku Diku, Valdi Ulmani un Jāni Bērziņu.

Nākamnedēļ tiks lemts par jauniem pretendentiem.

Kā atzīmē raidījums, nākamā likvidatora rokās nonāks lielākā nauda, kāda līdz šim bijusi personai, kas likvidē banku. Pērnā gada pārskatā minēts, ka "ABLV Bank" kredītportfelis pārsniedz divus miljardus eiro.

Bankas likvidators saņem procentus no piedzītajiem līdzekļiem. Lai šī persona jau pirmajās darbības stundās nekļūtu par multimiljonāru, finanšu ministre sagatavojusi grozījumus likumā, kas vismaz kaut kā ierobežo likvidatoru ienākumus.

Raidījums atzīmē, ka, pēc aģentūras "Bloomberg" rakstītā, lielākā daļa "ABLV Bank" klientu nāk no Krievijas 43%, otrajā vietā ir Ukraina 21%. Ar Ukrainu saistās kāds savdabīgi darījums. Izrādās, "ABLV Banku" izmantojis ASV prezidenta Donalda Trampa bijušais padomnieks Pols Manafords, kurš apkalpojis arī Ukrainas eksprezidentu Viktoru Janukoviču. Šīs ziņas "Nekā personīga" apstiprinājusi "kāda labi informēta "ABLV Bank" tuvu stāvoša persona".

Jau ziņots, ka ECB nolēmusi neatjaunot "ABLV Bank" norēķinu iespējas un izplatītajā paziņojumā norāda, ka "ABLV Bank" tiks likvidēta atbilstoši Latvijas likumiem.

Šī iemesla dēļ Latvijas banku tirgus uzraugs – Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) – naktī uz sestdienu, 24. februāri, ir pieņēmis lēmumu par noguldījumu nepieejamību. Tas nozīmē, ka bankas klientiem tiks nodrošināta likumā garantēto atlīdzību – līdz 100 000 eiro katram klientam – izmaksa par noguldījumiem. Tam kopumā varētu būt nepieciešami 470 miljoni eiro. Tiek solīts, ka to nodrošinās no bankas līdzekļiem, tātad Noguldījumu garantiju fonda nauda vai valsts budžeta līdzekļi tam nebūs nepieciešami.

Kā ziņots, Latvijas Bankas padomes loceklis Edvards Kušners "Delfi TV ar Jāni Domburu", jautāts, vai Latvijas Bankas izsniegtais aizdevums ir "būtiski vai pat vairākkārt mazāks" nekā tā summa, kas "ABLV Bank" tirgū ir jāiegūst, lai ECB šai kredītiestādei atļautu atsākt darbu, atzina, ka tas ir "ļoti pareizs apgalvojums".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!