Foto: LETA

Lai arī apturēta trešās lielākās Latvijas komercbankas "ABLV Bank" darbība, pašlaik nav iemesla pārskatīt iekšzemes kopprodukta prognozes šim gadam, savā tvitera kontā raksta Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste.

"Nē, pagaidām nav pamata izmaiņām," raksta Rutkaste.

Latvijas Banka iepriekš prognozējusi, ka ekonomika 2018. gadā augs par 4,1%.

Latvijas iekšzemes kopprodukts pagājušajā gadā auga par 4,5%. Turklāt 2017. gada ceturtajā ceturksnī Latvijas ekonomika beidzot pārsniedza pirmskrīzes augstāko punktu, kas tika sasniegts 2007. gadā.

Kā ziņots, 13. februārī ASV Valsts kases Finanšu noziegumu apkarošanas tīkls publicēja ziņojumu, rosinot noteikt sankcijas "ABLV Bank". Tas paralizēja "ABLV Bank" darbu - bankas partneri ierobežoja sadarbību ar to, kā arī sākās naudas izņemšana no bankas, tāpēc 13. februārī atbilstoši "ABLV Bank" uzrauga Eiropas Centrālās bankas (ECB) lemtajam "ABLV Bank" tika noteikti maksājumu ierobežojumi un tika liegts veikt debeta operācijas. Bankai neizdevās pārliecināt ECB, ka tā spēs atsākt darbu, tādējādi ECB nedeva instrukciju atcelt maksājumu ierobežojumus un FKTK padome pieņēma lēmumu par noguldījumu nepieejamību, lai varētu nodrošinātu garantēto atlīdzību izmaksu sākšanu bankas klientiem.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!