Foto: F64

Eiropas Centrālā banka (ECB) atzinusi "ABLV Bank" par iestādi, kas kļūst vai, iespējams, kļūs maksātnespējīga, liecina paziņojums centrālās bankas mājaslapā

Lēmumu banka pieņēmusi piektdien, 23. februārī, saskaņā ar Vienotā noregulējuma mehānismu. Vienlaikus ECB atzinusi arī "ABLV Bank" meitasbanku "ABLV Bank Luxembourg" par iestādi, kas kļūst vai, iespējams, kļūs maksātnespējīga.

ECB mājaslapā skaidrots, ka kopumā ir četri iemesli, kāpēc tiek atzīts, ka banka kļūst vai, iespējams, kļūs maksātnespējīga: tā pārkāpj uzraudzības iestādes noteiktās prasības licences atjaunošanai; tās aktīvi ir mazāki par tās saistībām; tā nespēj samaksāt savus parādus noteiktajā termiņā; tai nepieciešams ārkārtas finansiālais atbalsts no publiskā sektora līdzekļiem.

Attiecībā uz "ABLV Bank" ECB ir norādījusi, ka bankai ievērojami pasliktinājusies likviditāte. Līdz ar to banka, visticamāk, nespēs samaksāt savus parādus vai citas saistības. Tāpat ECB vērš uzmanību, ka banka nav spējusi izmaksāt saviem klientiem viņu bankas kontā esošos naudas līdzekļus jeb noguldījumus.

Ziņots, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome lēmusi neatcelt pagājušajā nedēļas nogalē "ABLV Bank" noteiktos maksājumu ierobežojumus, kas liedza bankai veikt debeta operācijas klientu kontos. Tāpat FKTK lēmusi par noguldījumu nepieejamību "ABLV Bank".

Kā skaidroja komisijā, noguldījumu nepieejamība bankā iestājas, ja FKTK ir konstatējusi, ka noguldījumu piesaistītājs jeb banka nespēj izmaksāt saviem klientiem viņu bankas kontā esošos naudas līdzekļus, un FKTK padome pieņem lēmumu par noguldījumu nepieejamības iestāšanos.

"ABLV Bank" portālu "Delfi" informēja, ka ir saņēmusi FKTK padomes lēmumu. Bankas paziņojumā skaidrots, ka "lēmums pēc būtības nozīmē, ka tuvākajā laikā var tikt uzsākts bankas likvidācijas process".

Ziņots, ka trešā lielākā banka pēc aktīvu apmēra "ABLV Bank" naktī uz pirmdienu pārtrauca klientu darījumus pēc FKTK lēmuma. Komisija to pamatoja ar ECB instrukciju un nepieciešamību bankai dot laiku atrisināt grūtības.

Kopš 13. februāra, kad ASV Valsts kases Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija publiskoja ziņojumu par "Institucionalizētu naudas atmazgāšanu" bankā, tās īstenotu kukuļdošanu un citiem pārkāpumiem, kā arī rosināja liegt "ABLV Bank" darījumus dolāru valūtā, no šīs kredītiestādes aizplūduši aptuveni 600 miljoni eiro.

Apķīlājot savu vērtspapīru portfeli "ABLV Bank" no Latvijas Bankas aizņēmusies 297,2 miljonus eiro.

Kopumā centrālās bankas sniegtais atbalsts "ABLV Bank" ir 310 miljoni eiro, jo par 13 miljoniem iepriekš tika nopirkti valsts vērtspapīri likviditātes nodrošināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!