Foto: AFP/Scanpix

Pērnā gada izskaņā Latvija bijusi pirmajā vietā Eiropā pēc veikto zibmaksājumu skaita, kopumā apstrādājot vairāk nekā piecus tūkstošus zibmaksājumu diennaktī, liecina Latvijas Bankas apkoptā maksājumu statistika.

Liela daļa šo maksājumu notikuši ārpus ierastā banku darba laika. Kopš augusta Latvijas Bankas elektroniskā klīringa sistēma (EKS sistēma) nodrošina Latvijas kredītiestādēm iespēju piedāvāt saviem klientiem ātros maksājumus jeb zibmaksājumus. Kā pirmā zibmaksājumu sistēmai pieslēdzās "Citadele banka", bet pēcāk tai pievienojās arī "SEB banka".

Līdz 2017. gada beigām Latvijas Bankas nodrošinātais zibmaksājumu serviss apstrādāja 79,5 tūkstošus zibmaksājumu 18,5 miljonu eiro apmērā.

Zibmaksājumi ir maksājumu sistēma, kas dod iespēju pārskaitīt naudu no konta vienā bankā uz kontu citā bankā 1–3 sekunžu laikā jebkurā dienā un jebkurā diennakts laikā, arī brīvdienās un svētku dienās. Līdz zibmaksājumu infrastruktūras ieviešanai maksājumi starp bankām Eiropā notika tikai darbadienās un naudas pārskaitījuma veikšanai bija nepieciešamas vairākas stundas.

Jau ziņots, ka no pērnā gada 21. novembra darbību sākot Eiropas banku dibinātā uzņēmuma "EBA Clearing" ātro maksājumu sistēmai RT1, Eiropas mērogā tiek ieviesta zibmaksājumu infrastruktūra. Ātrie maksājumi gan iespējami tikai tad, ja komercbanka pievienojusies zibmaksājumu sistēmai.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka pērn, salīdzinot ar 2016. gadu, Latvijā par 10,5% pieaudzis bezskaidrās naudas maksājumu skaits. Kopumā veikti 441,2 miljoni bezskaidrās naudas maksājumu, liecina Latvijas Bankas (LB) apkopotā maksājumu statistika. Lai arī maksājumu skaits turpina pieaugt, to apjoms jeb izteiksme naudā, turpina sarukt. Pērn apjoms, salīdzinot ar 2016. gadu, sarucis par 14,3% līdz 248,1 miljardam eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!