Foto: LETA

Ekonomikas ministrija (EM) pieņēmusi lēmumus par atļauju atcelšanu pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros vēl piecām atjaunojamo energoresursu (AER) koģenerācijas elektrostacijām - "Madonas Eko", "Eiro-Āzijas investīciju aģentūra", "EVOKEM", "M Parks" un "Eco Latvis".

Minētajiem uzņēmumiem atļaujas pārdot elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros atceltas, jo konstatēts, ka elektroenerģijas ražošana koģenerācijā noteiktajā termiņā atbilstoši normatīvo aktu prasībām nav uzsākta.

Kopumā līdz šim ministrija atcēlusi atļaujas astoņām elektrostacijām, kas, kā liecina EM aprēķini, ļāvis novērst iespējamo OIK kopējo izmaksu pieaugumu turpmākajos 10 gados par aptuveni 158 miljoniem eiro.

Ministrija atgādina, ka jau pērnā gada decembrī atļaujas tika atceltas trim elektrostacijām - "Elektro Rīdzene", "ENERGO FORTIS" un "E Strenči".

"Pēc publiski izskanējušās informācijas par atsevišķu koģenerācijas elektrostaciju neatbilstību MK noteikumu prasībām, Ekonomikas ministrija uzsāka pārbaudes vairākos desmitos AER koģenerācijas elektrostacijās, analizējot būvvalžu sniegto informāciju, Ekonomikas ministrijas, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas un AS "Sadales tīkls" rīcībā esošo informāciju un pieprasot skaidrojumus komersantiem. Ja tiks konstatētās nelikumīgas vai krāpnieciskas darbības, Ekonomikas ministrija piesaistīs arī tiesībsargājošās iestādes, kas jau šobrīd piesaistītas konkrētu gadījumu izpētē uz aizdomu pamata par krāpnieciskām darbībām, kā arī nekavējoties pieņems lēmumus par atļauju atcelšanu, vienlaikus samazinot kopējā OIK apmēru turpmākajos gados," paziņojumā medijiem sola ministrijas pārstāvji.

Vienlaikus EM šogad ieplānojusi veikt vispusīgu OIK atļauju saņēmēju auditu, neatkarīgu Ekonomikas ministrijas līdzšinējās faktiskās rīcības izvērtējumu, kā arī sistēmas izvērtējumu no ietekmes uz tautsaimniecību un izmaksu efektivitātes viedokļa.

"Visu minēto pārbaužu rezultāti sniegs vispusīgu un neatkarīgu ekspertīzi, kas ļaus pieņemt tiesiskus lēmumus un pilnvērtīgi vērtēt visu iesaistīto iestāžu un uzņēmēju rīcību.

Savukārt, lai uzlabotu ārējo normatīvo regulējumu, tā piemērošanas un kontroles efektivitāti nākotnē, EM sola strādāt pie grozījumiem normatīvajos aktos, nosakot termiņu obligātā iepirkuma uzsākšanai, uzstādāmās jaudas minimālā sliekšņa noteikšanu, ražošanas kvotas ierobežojumus, kā arī paplašinot regulējumu staciju kontrolē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!