Foto: LETA

Korupcijas lietā aizdomās turētais Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs ievēro Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) noteiktos ierobežojumus pildīt amata pienākumus, portālam "Delfi" apliecināja bankas preses sekretārs Jānis Silakalns.

Rimšēvičs gan otrdien uz brīdi bija ieradies Latvijas Bankā, apstiprināja centrālās bankas pārstāvis. Viņš paņēmis kādas personīgās mantas, taču nav veicis nekādus amata pienākumus.

Pašlaik Rimšēvičs neatrodas Latvijas Bankas telpās.

Latvijas Bankas speciālisti saziņā ar KNAB skaidro, kā piemērojams drošības līdzeklis - noteiktas nodarbošanās aizliegums, piemēram, vai šajā gadījumā ir maksājams atalgojums.

KNAB piemērojis Rimšēvičam aizdomās turētā statusu kriminālprocesā pēc Krimināllikuma 320. panta 4. daļas par kukuļa pieprasīšanu, izspiešanu vai pieņemšanu, ja to izdarījusi organizēta grupa vai valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli, vai ja kukulis pieņemts pēc tā izspiešanas. Kukuļa apmērs bijis ne mazāk kā 100 000 eiro.

KNAB portāls "Delfi" uzzināja, ka Latvijas Bankas amatpersonai piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, tostarp drošības nauda, noteiktas nodarbošanās aizliegums, aizliegums tuvoties noteiktām personām un aizliegums izbraukt no valsts.

Neskatoties uz kriminālprocesu un ar to saistīto noteiktas nodarbošanās aizliegumu, Rimšēvičs no amata atkāpties neplāno.

Latvijas Banka uzsver, ka tā darbojas ierastajā darba režīmā, bankas uzdevumu izpilde nav ietekmēta. Tostarp uzņēmējiem un iedzīvotājiem, kā arī tautsaimniecībai kopumā tiek nodrošināti visi ierastie pakalpojumi, no tiem būtiskākie ir starpbanku maksājumu infrastruktūras nodrošināšana un uzņēmēju un iedzīvotāju apgāde ar skaidru naudu. Sūdzības nav saņemtas un problēmas nav konstatētas.

Saskaņā ar likumu Latvijas Banku pārvalda bankas padome un valde. Bankas padomes sastāvā ir seši cilvēki, un pašlaik Latvijas Bankas prezidenta pienākumus pilda vietniece Zoja Razmusa. Padome ir lemtspējīga, savukārt nacionālās bankas operatīvo darbību uzrauga valde.

Latvijas Banka spēj nodrošināt darbu 24/7 režīmā, tostarp pieņemot atbildīgus un kvalitatīvus lēmumus par aktuālajiem jautājumiem, piemēram, "ABLV Bank" situāciju, skaidroja centrālās bankas pārstāvis.

Latvijas Banka nekomentē KNAB veiktās izmeklēšanas darbības, tomēr vēlas uzsvērt, ka savā darbā ievēro nulles tolerances politiku attiecībā pret korupciju un citām nelikumīgām darbībām. Banka ir sniegusi un arī turpmāk sniegs visu iespējamo palīdzību likumsargiem situācijas ātrākā noskaidrošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!