Foto: LETA

Nevar izslēgt iespēju, ka pašlaik notiek mēģinājums graut Latvijas finanšu sistēmu, uzskata atzina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

Intervijā LTV raidījumam "Rīta panorāma" viņš atzina, ka īsā laika posmā notikušas vairākas lietas, kas skar gan valsts politiskās, gan finanšu sistēmas intereses. Pēc viņa teiktā, nevar izslēgt, ka nelabvēļi varētu izmantot situāciju savām interesēm, vai pat to iniciēt.

Viņš gan atzīst, ka par daudziem pārkāpumiem "ABLV Bank" FKTK bija zināms, par ko banka arī bargi sodīta ar trīs miljonu eiro naudas sodu, turklāt tai likts sakārto uzraudzību, tajā ieguldot aptuveni 20 miljonus eiro. Tomēr pagājušajā nedēļā ASV publiskotajā ziņojumā minēti arī komisijai līdz šim nezināmi fakti, kas ir jāpārbauda. Vajadzības gadījumā tie tiks nosūtīt tiesībsargājošajām iestādēm un kontroles dienestam.

Putniņš arī aicināja kritiski vērtēt "Norvik bankas" akcionāra Grigorija Guseļņikova paziņojumus. FKTK vadītājs apgalvo, ka Guseļņikova ārzemju medijiem stāstītais par Latvijas Bankas prezidenta pieprasītiem kukuļiem un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) iesaisti apšaubāmās darbībās, nav taisnība.

KNAB 15. februārī sācis kriminālprocesu pret Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču pēc Krimināllikuma 320. panta 4. daļas par kukuļa pieprasīšanu, izspiešanu vai pieņemšanu, ja to izdarījusi organizēta grupa vai valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli, vai ja kukulis pieņemts pēc tā izspiešanas. Turklāt KNAB zināms, ka kukuļa apmērs bijis ne mazāk kā 100 000 eiro. Lieta gan neesot saistīta ar "Norvik bankas" atklāsmēm.

Savukārt ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija ("FinCEN") paziņojusi, ka plāno noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām. Tāpat "ABLV Bank" vadība esot līdz 2017. gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām, norāda "FinCen".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!