Foto: LETA

"Norvik bankas" akcionāra Grigorija Guseļņikova ārzemju medijiem stāstītais par Latvijas Bankas prezidenta pieprasītiem kukuļiem un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) iesaisti apšaubāmās darbībās, nav taisnība, intervijā LTV raidījumā "Rīta panorāma" teica FKTK vadītājs Pēters Putniņš.

Viņš aicina sabiedrību un medijus kritiski vērtēt jebkurus Guseļņikova apgalvojumus. "Mums ir pietiekami sarežģīta vēsture ar šīs bankas uzraudzību," skaidro Putniņš.

"Man nav tādas informācijas, ka komisija vai darbinieki kaut kur būtu iesaistīti vai saistīti ar tām darbībām, par ko runā Guseļņikova kungs," saka FKTK vadītājs.

Jau ziņots, ka intervijā aģentūrai AP Guseļņikovs stāstījis par vairākiem gadījumiem, kad ticies ar Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču, kā arī viņa paziņu Renāru Kokinu, kurš devis mājienus par 100 000 eiro maksājumu mēnesī.

Guseļņikovs stāsta, ka pēc atteikšanās sadarboties, augušas uzrauga prasības bankai, notikušas pārbaudes. Rimšēvičs esot draudējis, ka, ja Guseļņikovs nesadarbosies, viņa banka drīz vien tiks likvidēta.

"Norvik banka" iesniegusi starptautiskā arbitrāžā prasību pret Latvijas valsti, kurā apgalvots, ka kāda "augsta ranga Latvijas amatpersona" esot centusies izspiest no bankas kukuļus, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli. Guseļņikovs AP apgalvojis, ka ar Rimšēviču saistītas personas prasījušas bankai atmazgāt no Krievijas nākušus finanšu līdzekļus, kā arī norādījis uz ciešajām saitēm ar Krievijas amatpersonām.

KNAB vadītājs Jēkabs Straume pirmdien žurnālistiem apliecināja, ka KNAB neprasīs apcietināt Rimšēviču, bet gan ir piemērojis drošības naudu. Viņš ļāva noprast, ka KNAB sāktā krimināllieta pret Rimšēviču varētu būt saistīta ar pārkāpumiem "Trasta komercbankas" likvidācijā.

KNAB 15. februārī sācis kriminālprocesu pret augsta ranga LB amatpersonu pēc Krimināllikuma 320. panta 4. daļas par kukuļa pieprasīšanu, izspiešanu vai pieņemšanu, ja to izdarījusi organizēta grupa vai valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli, vai ja kukulis pieņemts pēc tā izspiešanas. Turklāt KNAB zināms, ka kukuļa apmērs bijis ne mazāk kā 100 000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!