Foto: LETA

Latvijas Bankas darbinieki pērn saņēmuši brangas, tūkstošos eiro mērāmas prēmijas, ceturtdien raksta laikraksts "Diena".

2017. gada pavasarī Latvijas Bankas valdes loceklis, tirgus operāciju pārvaldes vadītājs Raivo Vanags saņēmis 14 710 eiro prēmiju, daļas vadītājs, pārvaldes vadītāja vietnieks Vadims Zaicevs - 10 544 eiro prēmiju, savukārt finanšu ieguldījumu portfeļa vadītājs Arnis Mālbergs – 9045 eiro prēmiju.

Laikraksts "Diena" izpētījis, ka pērn Latvijas Bankā 38 prēmijas bijušas virs 3000 eiro, vēl 54 prēmijas pārsniedz 2000 eiro atzīmi, un 154 prēmijas bijušas virs 1000 eiro.

Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste (attēlā) saņēmis 4134 eiro saskaņā ar "darba izpildes ikgadējās novērtēšanas rezultātiem par 2016. gadu". Papildus tam – vēl 8269 eiro par "nodokļu vides konkurētspēju uzlabojošas nodokļu stratēģijas un ekonomisko izaugsmi sekmējošas izglītības reformas ierosinājumu izstrādi". Taču ar šīm iespaidīgajām pērn saņemtajām prēmijām un kopš 2016. gada noteikto 5527 eiro mēnešalgu nav bijis pietiekami, un Rutkaste nav atteicies arī no 1055 eiro vērta planšetdatora "Samsung Galaxy 10.6" uz darbavietas rēķina.

Savukārt Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes Finanšu tirgus analīzes daļas vadītājam Elmāram Zakulim kopš 2016. gada maija ir noteikta mēnešalga 5182 eiro, bet pie 5168 eiro prēmijas viņš pērn ticis saskaņā ar "darba izpildes ikgadējās novērtēšanas rezultātiem par 2016. gadu". Šiem gada laikā saņemtajiem aptuveni 67 tūkstošiem eiro jāpieskaita vēl viena 5168 eiro prēmija par "Latvijas tautsaimniecības attīstību un valsts fondēto pensiju sistēmas ilgtspējīgas darbības sekmējošu valsts fondēto pensiju regulējuma izmaiņu priekšlikumu" sagatavošanu. Zakulis par Latvijas Bankas līdzekļiem ticis pie "HP EliteBook x360 1030 G2" portatīvā datora par 1663 eiro.

Latvijas Bankas valdes priekšsēdētājam Mārim Kālim saskaņā ar "darba izpildes ikgadējās novērtēšanas rezultātiem par 2016. gadu" piešķirta 7304 eiro prēmija. Kālim jau kopš 2014. gada aprīļa noteikta 7319 eiro liela mēnešalga. Tas nozīmē, ka kopumā bankas valdes priekšsēdētāja pagājušā gada ienākumi bijuši vairāk nekā 95 tūkstoši eiro. Taču, neraugoties uz to, kad Kālis pagājušā gada decembra vidū iegādājies mobilo telefonu "iPhone 8", Latvijas Banka ir apmaksājusi daļu no telefona cenas – 343 eiro.

Latvijas Bankas Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītājam Jānim Blūmam noteiktā mēnešalga ir 4230 eiro, ik mēnesi viņš par bankas valdes locekļa pienākumu pildīšanu saņem vairāk nekā 1000 eiro lielu piemaksu, un pērn viņš ticis arī pie 1220 eiro lielas prēmijas. Taču šie iespaidīgie ienākumi nav atturējuši amatpersonu no iespējas sava "iPhone 7" iegādi pagājušā gada septembrī daļēji – par 343 eiro – segt no Latvijas Bankas līdzekļiem, raksta "Diena".

Savukārt Rutkastes vietnieks Mārtiņš Bitāns saskaņā ar "darba izpildes ikgadējās novērtēšanas rezultātiem" ticis pie 5003 eiro prēmijas un vēl pie otras šāda paša apmēra prēmijas par piedalīšanos "vairāku nozīmīgu strukturālo reformu izstrādē iniciatīvas uzņēmējdarbības vides uzlabošanai un Latvijas uzņēmumu konkurētspējas veicināšanai". Papildus šiem 10 tūkstošiem eiro Bitāns arī ik mēnesi saņēmis 5017 eiro algu, kas viņam noteikta kopš 2015. gada 31. augusta.

Tikai vienā datumā – 2017. gada 29. martā – ikgadējās prēmijās "par darba izpildes ikgadējās novērtēšanas rezultātiem" Latvijas Bankā tikuši izmaksāti 519 tūkstoši eiro. Savukārt kopējā gada laikā izmaksāto piemaksu un prēmiju summa Latvijas Bankā ir vēl ievērojami lielāka. Prēmējot darbiniekus "par individuālo sniegumu un īpašu ieguldījumu starptautiska, valsts mēroga vai Latvijas Bankas mēroga uzdevuma vai projekta īstenošanā", pērn Latvijas Banka ir novirzījusi prēmiju izmaksai aptuveni 5% no kopējā darba samaksas fonda.

Laikraksts atzīmē, ka pagājušā gada nogalē Latvijas Banka arī papildinājusi savu autoparku ar trim jaunām "Audi A6" automašīnām.

2017. gadā arī iegādāti un centrālās bankas darbiniekiem izdalīti vairāk nekā 40 portatīvie datori un nedaudz mazāks skaits mobilo tālruņu, liecina "Dienas" apkopotā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!