Foto: F64
Reģionālo maršrutu autobusos 2017. gadā tika pārvadāti vairāk nekā 29 miljoni pasažieru, kas ir par aptuveni 2% mazāk nekā 2016. gadā, portālu "Delfi" informē Autotransporta direkcijas pārstāve Zane Plone.

Pēdējo vismaz piecu gadu laikā starppilsētu un vietējās nozīmes maršrutu autobusos pārvadāto pasažieru skaits samazinājās par aptuveni 5%, bet 2017. gadā šo kritumu izdevās mazināt.

Pasažieru skaita kritums mazināts, pateicoties abonementa biļetes pakalpojuma attīstībai, pārvadājumu kvalitātes uzlabošanai vairākos novados, piedāvājot iedzīvotājiem iespēju braukt jaunākos autobusos, un autobusu kontroles pastiprināšanai, skaidro Autotransporta direkcija.

Pozitīvākās tendences vērojamas Kurzemes pusē - Kurzeme ir vienīgais reģions, kur pasažieru skaits pērn palielinājās. Pagājušajā gadā Kurzemē tika pārvadāts par 8% vairāk pasažieru, jo vairākos novados tika būtiski uzlabota pārvadājumu kvalitāte un daļā autobusu ieviesta videonovērošana, kas ļauj novērst biļešu tirdzniecības pārkāpumus, skaidro Autotransporta direkcijā.

Savukārt visstraujākais pasažieru skaita kritums vērojams Vidzemē, kur pērn tika pārvadāts par 8,7% mazāk pasažieru, salīdzinot ar 2016. gadu. Latgalē pasažieru skaits samazinājās par 4%, Zemgalē – par 1,6%, Rīgas reģiona vietējās nozīmes maršrutos tika pārvadāts par nepilnu 1% mazāk pasažieru.

Starppilsētu maršrutu autobusos pasažieru skaita kritums pērn salīdzinājumā ar 2016. gadu bija nepilni 3%.

Neskatoties uz pasažieru skaita kritumu, reģionālā maršrutu tīkla apjoms arī 2017. gadā nav samazinājies un veidoja 79,5 miljonus kilometru.

Kopumā sabiedriskā transporta pakalpojumus reģionālajos maršrutos nodrošina ar 1205 autobusiem.

Lai piesaistītu pasažierus sabiedriskajam transportam un samazinātu biļešu tirdzniecības pārkāpumus, 2017. gadā tika attīstīts abonementa biļešu pakalpojums, ieviešot tās virknē jaunu maršrutu, kā arī uzlabojot tās izmantošanas iespējas un noformējumu. Patlaban pasažieri var izmantot abonementa biļeti vairāk nekā 500 reģionālo autobusu maršrutu. Pērn veikti nepilni 1,2 miljoni braucienu, izmantojot abonementa biļeti, un tas ir par 2% vairāk nekā 2016. gadā. Tāpat pērn ieviesti bezskaidras naudas norēķini 180 AS "CATA" apkalpotajos maršrutos.

2017. gadā atklāti 847 reisi, slēgti 992 reisi, bet citas izmaiņas, kas saistītas ar kustības saraksta maiņu, papildu pieturvietu iekļaušanu un tamlīdzīgi, veiktas 1091 autobusu reisā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!