Foto: LETA

Ja netiks risināta lauksaimniekiem patlaban aktuāla problēma – straujš elektroenerģijas sadārdzinājums, tad biedrība "Zemnieku saeima" gatava prasīt ekonomikas ministra Arvila Ašeradena (V) demisiju, trešdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja šīs lauksaimniekus apvienojošās biedrības vadītājs Juris Lazdiņš.

Savukārt premjers Māris Kučinskis (ZZS) sacīja, ka eksperti jau pievērsušies šai problēmai un patlaban norit tās izpēte. Vakar jau notikusi zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) tikšanās ar "Latvenergo". Savukārt turpmākajai rīcībai jāpagaida nākamā nedēļa, kad ekonomikas ministrs būs atgriezies Latvijā.

Ministru prezidents atzina, ka straujais elektrības rēķinu pieaugums lauksaimniekiem ir "zināms pārsteigums". Politiķis solīja, ka atbildes uz lauksaimnieku jautājumiem varētu būt nākamnedēļ vai, vēlākais, līdz 1. martam.

Savukārt "Zemnieku saeimas" vadītājs brīdināja, ka organizācijas kongresā 9. martā tiks skatīts jautājums par ekonomikas ministra demisijas pieprasīšanu, ja drīzumā netiks rasts risinājums elektroenerģijas sadārdzinājuma problēmai.

Aģentūra LETA ziņoja, ka Latvijas lauksaimnieku janvāra elektroenerģijas rēķini saistībā ar izmaiņām obligātās iepirkuma komponentes finansēšanas modelī ir par 40-60% augstāki nekā rēķini par decembri. Pēdējo dienu laikā "Zemnieku saeima" saņēmusi neskaitāmus zvanus no lauksaimniekiem, kuri pauž neizpratni un sašutumu par sadārdzinājumu. Elektroenerģijas rēķinu summas pieaugums veidojies rēķina pozīcijā "jaudas obligātā iepirkuma komponente par ampēriem", kas ir maksājums par pieslēguma jaudu, kura nesezonas laikā netiek izmantota.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!