Foto: LETA
Latvijā ir ienācis jauns finanšu piramīdai līdzīgs bizness – Malaizijā bāzētā globālā tīkla "Qnet" Eiropas atzars "QN Europe", ziņo LTV raidījums "de facto".

Shēma ir vienkārša – klients sākumā iztērē milzu naudu, lai ieietu "sistēmā". Tad klients var sākt pelnīt no citu cilvēku piesaistīšanas.

Jo vairāk jaunus klientus persona piesaista, jo vairāk naudas personai pārskaita. Lai sāktu saņemt līdzekļus no "Qnet", jāuzaicina vismaz četri cilvēki. Un viņiem jāpārliecina piesaistīt vēl četri, un tā tālāk. Pēc "de facto" aprēķiniem sanāk, lai atpelnītu sākotnējo ieguldījumu, katram dalībniekam jāpiesaista vismaz 20 dalībnieki.

Uzdodoties par vieglās naudas meklētājiem, arī "de facto" tikās ar kādu "Qnet" pārstāvi. Viņš stāsta, ka '"ķeksīša pēc" jānopērk ļoti dārga prece. "Pa lielam ar "network" mārketingu arvien vairāk [cilvēku] kļūst par miljonāriem," tikšanās reizē sāka kāds jaunietis, kurš mēģina pārliecināt iesaistīties biznesā.

"de facto" sazinājās ar vairākiem cilvēkiem, kuri aicināti piedalīties. Viņi vēlējās palikt anonīmi, jo shēmā iesaistīti ļoti tuvi cilvēki.

"Mani uzaicināja draugs, ļoti ilgi pazīstams. [Viņš teica -] nāc viena, nesaki, kur tu ej, nesaki, ar ko tur ej, nav jāzina cilvēkiem. Pirmais jautājums bija par to, kādi esot mani sapņi, ko es gribot nopirkt, es teicu, ka dzīvokli un mašīnu. Viņš aprēķināja summu un teica, ka es to varēšu nopelnīt trīs mēnešu laikā", sāka kāda sieviete.

"Viņi tev stāsta, cik pie viņiem ir labi, kā viņi tur nopelna, cik viņi ir veiksmīgi, visi tie cilvēki. Viņi saka – tu jau neko ar savu algu nesasniegsi, paliksi tikai vergot valsts un darba dēvēju labā. Uzreiz nav saprotams, bet kad sāc zīmēt to shēmu, to nekā savādāk kā piramīdu nevar uzzīmēt", atklāj kāda cita sieviete, kuru mēģinājuši pierunāt "Qnet" aģenti.

Var secināt, ka "Qnet" reģistrēts ārzemēs, Latvijā oficiālās firmas nav. Iesaistīšana shēmā notiek tikai "aci pret aci". Tāpēc iesaistīties nevarot Patērētāju tiesību aizsardzības centrs.

Valsts Policijā un Valsts ieņēmuma dienestā apgalvo, pagaidām neviens par "Qnet" shēmu nav sūdzējies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!