Foto: Shutterstock

Ukrainas valdība trešdien nolēmusi izslēgt Latviju, Igauniju, Ungāriju, Maltu un Gruziju no tā dēvētā ārzonu saraksta, kurā tās bija iekļautas kopš šī gada sākuma.

"Mēs pastāvīgi vērojam dažādu valstu nodokļu sistēmas un veidojam prasību sarakstus Ukrainas kompānijām, kuras strādā ar šīm valstīm, lai tās atskaitītos par savu peļņu un tā tālāk. Nesen valdība pieņēma lēmumu, kura [projektu] iesniedza Finanšu ministrija, par šī saraksta paplašināšanu. Tajā tika iekļautas Igaunija, Latvija, Gruzija, un mūsu partneri bija nobažījušies par šo jautājumu. Tā kā ''šis jautājums ir ļoti jūtīgs mūsu parteriem, mēs šodien pieņemsim lēmumu, lai atceltu šīs prasības Igaunijai, Latvijai, Gruzijai," valdības sēdē teica Ukrainas premjerministrs Volodimirs Groismans.

Pēc tam Ukrainas ministru kabinets pieņēma lēmumu par Latvijas, Igaunijas, Ungārijas, Maltas un Gruzijas svītrošanu no tā dēvētā ārzonu saraksta.

Jau ziņots, ka, protestējot pret Latvijas iekļaušanu šajā sarakstā, Latvija otrdien iesniedza Ukrainai notu. Arī Igaunijas Ārlietu ministrija otrdien paziņoja, ka gatavojas iesniegt Ukrainai notu. Latvija uzskata, ka sākotnējā situācija izveidojās, nepareizi interpretējot Latvijas jauno nodokļu regulējumu, kas paredz 0% nodokli reinvestētajai peļņai. Taču tā nav vērtējama kā beznodokļu sistēma, jo Latvijā par dividendēm ir jāmaksā nodokļi.

Lai gan Groismans paziņojis, ka saraksts attiecas tikai uz Ukrainas rezidentiem, kuri deklarē darījumus Ukrainas nodokļu institūcijām, Latvija un Igaunija norādījušas, ka to iekļaušana sarakstā traucē arī šo valstu uzņēmējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!