Foto: Пресс-фото
26. janvārī izsludināts pirmais būvprojekta iepirkums dzelzceļa līnijas izveidei Latvijā ar kopējo garumu 57 kilometri. Būvniecība plānota posmos Upeslejas – Centrālā Dzelzceļa stacija, kā arī Torņkalns – Imanta, lidosta "Rīga" – Misas upe.

Baltijas valstu kopuzņēmums "RB RAIL" izsludinājis konkursu "Būvprojektēšanas darbi un autoruzraudzība centrālajam sliežu ceļa posmam caur Rīgu". Piedāvājumu iesniegšanas termiņš iepirkumam ir 2018. gada 28. februāris.

"2018. gadā Latvijā, pēc apjomīga izpētes un sagatavošanas darba posma, projekta fokusā būs projektēšanas darbi vairākiem objektiem vienlaikus – "Rail Baltica" stacijā starptautiskajā lidostā "Rīga", Rīgas Centrālajā Dzelzceļa stacijā, kā arī "Rail Baltica" trases projektēšana valsts centrālajā daļā," sacījis Satiksmes ministrijas Valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš.

"Līdz ar šo "Rail Baltica" dzelzceļa līnijas būvprojekta iepirkumu pirmajiem 57 kilometriem Latvijā esam uzsākuši "Rail Baltica" būvprojektēšanas sagatavošanas procesu visās trīs Baltijas valstīs. Neskatoties uz to, šie trīs konkursi ir tikai neliela daļa no gaidāmajiem būvprojektēšanas iepirkumiem, kas Igaunijā, Latvijā un Lietuvā tiks veikti līdz 2022. gadam," sacījis "RB RAIL" vecākais inženieris Žans Marks Bedmārs.

Iepirkums tiek organizēts divās kārtās. Pirmā būs kandidātu atlase piedāvājumu iesniegšanai konkursa otrajai kārtai. Otrā – aicināto kandidātu piedāvājumu izvērtēšana un līgumslēgšanas tiesību piešķiršana. Detalizēta informācija par pakalpojumu apjomu, ko paredz iepirkums, tiks sniegta kandidātiem, kuri kvalificējušies konkursa pirmajai kārtai.

Iepirkuma mērķis ir projektēšanas un projektēšanas uzraudzības pakalpojumu nodrošināšana dzelzceļa līnijas posmā caur Rīgu.


"Delfi" jau ziņoja, ka decembra beigās tika izsludināti pirmie dzelzceļu līnijas būvprojektu iepirkumi Igaunijā no Pērnavas līdz Raplai un Lietuvā no Kauņas līdz Ramīgalai. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš abiem iepirkumiem ir pagarināts līdz 2018. gada 21. februārim.

"RB RAIL" ir daudznacionāls Igaunijas, Latvijas un Lietuvas kopuzņēmums, kas tika izveidots, lai īstenotu Rail Baltica projektu – pirmo šādā mēroga infrastruktūras projektu Baltijā.

"RB RAIL" ir centrālais "Rail Baltica" projekta koordinators. Tā galvenie uzdevumi ir dzelzceļa projekta izstrāde, būvniecība un mārketinga aktivitāšu realizācija. Projekts paredz izbūvēt ātrvilciena dzelzceļa līnijas infrastruktūru no Tallinas līdz Lietuvas/Polijas robežai.

"Rail Baltica" projekts paredz jaunas 1435 milimetru jeb Eiropas standarta platuma dzelzceļa līnijas izbūvi Baltijas valstīs. Latvijai tas izmaksātu 1,27 miljardus eiro (880 miljonus latu), bet visās trīs Baltijas valstīs kopā - 3,68 miljardus eiro (2,56 miljardus latu). Eiropas Komisija varētu līdzfinansēt 85% no kopējām šī projekta, ko dēvē par "Rail Baltica 2" projektu, izmaksām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!