Foto: DELFI / Domantas Pipas
2017. gadā, salīdzinot ar 2016. gadu, mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā pieauga par 4,2%. Pārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms palielinājās par 3,9%, nepārtikas preču mazumtirdzniecība, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, pieauga par 5,1%, bet autodegvielas mazumtirdzniecības – par 2,9%.

2017. gada 4. ceturksnī, salīdzinot ar 2017. gada 3. ceturksni, iekšzemes kopprodukta (IKP) apjoms pēc sezonāli un kalendāri izlīdzinātiem datiem ir palielinājies par 0,3%. Salīdzinot ar 2016. gada attiecīgo periodu, 2017. gada 4. ceturksnī IKP pieauga par 4,8% pēc sezonāli un kalendāri izlīdzinātiem datiem un par 4,2% pēc neizlīdzinātiem datiem.

Pēc sezonāli un kalendāri neizlīdzinātajiem datiem 4. ceturksnī IKP ietekmēja apjoma pieaugums rūpniecībā par 5%, būvniecībā – par 21% un pakalpojumu nozarēs – par 4%, tai skaitā mazumtirdzniecībā – par 5%. Produktu nodokļi iekasēti par 3% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā.

2017. gada decembrī, salīdzinot ar 2016. gada decembri, mazumtirdzniecības apgrozījums pēc kalendāri izlīdzinātajiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 6,4%. Pārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms palielinājās par 8,8 %, nepārtikas preču mazumtirdzniecība, pieauga par 3,9%, bet autodegvielas mazumtirdzniecības – par 8,3%, liecina liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie kalendāri izlīdzinātie dati salīdzināmajās cenās.

Salīdzinot ar iepriekšēja gada decembri, lielākais apgrozījuma kāpums nepārtikas preču grupā bija informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu (par 21,1%), metālizstrādājumu, krāsu un stikla (par 22,2 %), kā arī kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā (par 8,9%). Savukārt apgrozījuma kritums bija mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 16,9%), apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu (par 2,6%), mājsaimniecības elektroierīču (par 3,5%), kā arī farmaceitisko un medicīnisko preču mazumtirdzniecībā (par 2,5%).

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi, pieauga par 7,4%.

2017. gada decembrī, salīdzinot ar novembri, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums pieauga par 0,2%. Pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums palielinājās par 0,3%, nepārtikas preču pārdošanas apgrozījums, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, saruka par 0,9%, bet autodegvielas mazumtirdzniecība pieauga par 3,7 %.

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, apgrozījums pieauga metālizstrādājumu, krāsu un stikla (par 3,3%), informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā (par 2%), kā arī mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 2,5%) un stendos un tirgos (par 4,8%).

Savukārt apgrozījums kritās mājsaimniecības elektroierīču (par 13,5 %), apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu (par 7,4%), kā arī kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā (par 3,2%).

2017. gada decembrī salīdzinājumā ar novembri mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, pieauga par 16,9%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!