Foto: LETA

Jāņa Daliņa stadiona pārbūvi un vieglatlētikas manēžas būvniecību Valmierā par 17,85 miljoniem eiro veiks piegādātāju apvienība "Lemminkainen", kurā ietilpst Igaunijā un Latvijā reģistrēti uzņēmumi, informēja Valmieras pašvaldības pārstāve Laura Moča.

Pēc līguma noslēgšanas ar Valmieras pašvaldību pilnsabiedrībai būvniecības darbi būs jāsāk šā gada februārī un jāpabeidz divu gadu laikā. Kopējās projekta realizācijas izmaksas plānotas 17,85 miljonu eiro apmērā bez pievienotās vērtības nodokļa, tai skaitā valsts budžeta finansējums būs ne mazāks kā 5,3 miljoni eiro.

Kā norāda Valmieras pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Baiks ("Valmierai un Vidzemei"), Daliņa stadions pašreizējā izskatā ir kalpojis jau ilgus gadus un patlaban tas ir tehniski un morāli novecojis, kā arī ir nepietiekama platība, lai nodrošinātu treniņu iespējas visiem sportot gribētājiem. Savukārt manēža pēc projekta realizācijas atbilstoši starptautiskiem standartiem būšot modernākā Latvijā. "Varēsim Valmierā organizēt augsta līmeņa sacensības, vienlaikus nodrošinot ērtu un patīkamu vidi sportam un veselīgam dzīvesveidam valmieriešiem," atzīmē Baiks.

Projekta laikā plānota esošā stadiona pārbūve, jaunas vieglatlētikas manēžas celtniecība, kā arī vides labiekārtošana.

Vieglatlētikas stadionu plānots pārbūvēt, saglabājot sprinta taisni esošajā vietā, savukārt 400 metru skrejceļam mainot ārējo konfigurāciju. Skrejceļam paredzēti astoņi celiņi pa perimetru un deviņi celiņi taisnē. Paplašinot stadionu, tā centrā tiks izbūvēts FIFA (Starptautiskā futbola federāciju asociācija) noteikumiem atbilstošs futbola laukums, kā arī divi lēkšanas sektori. Futbola stadionam paredzēts dabīgais zāliens, un tā galos tiks veidoti lodes grūšanas, augstlēkšanas, vesera, diska un šķēpa mešanas sektori, kā arī ūdens šķēršļu bedre. Stadiona tribīņu daļā atradīsies ērtas telpas sportistu, treneru un tiesnešu ģērbtuvēm, inventāra noliktavas un tehniskās telpas, trenažieru zāle, kā arī kafejnīca.

Projekta gaitā plānots izbūvēt arī vieglatlētikas manēžu un viesnīcu kopumā 12 367 kvadrātmetru platībā. Tās atradīsies pa labi no esošā apmeklētāju celiņa. Vieglatlētikas manēžā tiks izbūvēts 200 metru skrejceļa aplis ar četriem celiņiem un piepaceltām virāžām atbilstoši IAAF (Starptautiskā vieglatlētikas federāciju asociācija) tehniskajām prasībām. Manēža ir projektēta vieglatlētikas treniņiem ar iespēju rīkot arī sacensības. Tajā tiks izvietoti astoņi 60 m sprinta celiņi, tāllēkšanas, trīssoļlēkšanas, augstlēkšanas, kārtslēkšanas un lodes grūšanas sektori, kā arī stendi šķēpa un vesera mešanai. Skatītāju tribīnēs paredzētas vietas 1250 skatītājiem.

Pie Dīvaliņa ielas paredzēta vieta trim atklātiem sporta spēļu laukumiem ar speciālu gumijotu segumu, kā arī vieta vēl viena laukuma izveidei. Apkārt visām jaunbūvēm, izlokoties starp kokiem un sekojot esošajam reljefam, paredzēts izveidot veloceliņu, kas ziemā kalpotu kā slēpošanas trase. Tāpat plānots pilnveidot un paplašināt bērnu rotaļu laukumu, dažādojot rotaļu rīkus dažādām bērnu vecumu grupām.

Soļotāja Daliņa vārdā nosauktais stadions Valmierā atklāts 1938.gadā. Kopš tā laika stadions vairākkārt pārbūvēts un paplašināts.

Pilnsabiedrību "Lemminkainen" veido Igaunijā reģistrētā AS "Lemminkainen Eesti" un Latvijā reģistrētā SIA "Lemminkainen Latvija", kas pieder somu "Lemminkainen infra Oy".

SIA "Lemminkainen Latvija" nodarbojas ar ceļu un maģistrāļu būvniecību, bet sadarbībā ar igauņu kolēģiem tā iesniedza lētāko piedāvājumu Mežaparka estrādes pārbūvei, kas tomēr tika noraidīts kvalifikācijas un tehniskā piedāvājuma dēļ.

Latvijas Televīzijas raidījums "de facto" iepriekš vēstīja, ka Valsts policija (VP) sākusi kriminālprocesu par iespējamu parakstu viltojumu Valmieras vieglatlētikas manēžas būvniecības un stadiona rekonstrukcijas projektā, kā arī peldbaseina un ledus halles savienojošās galerijas izbūves būvprojektos.

Notikušais atklāts, kad izsludināts konkurss uz manēžas būvniecību un stadiona rekonstrukciju. Pašvaldība saņēmusi iesniegumu no būvspeciālistes Annas Timofejevas, kura objekta būvprojektā bijusi norādīta kā atbildīgā par elektroapgādes sadaļas izstrādāšanu. Viņa skaidrojusi, ka nav šīs sadaļas izstrādātāja un attiecīgi nav arī parakstījusi šo projektu. Viņa esot piedalījusies tikai projekta skiču stadijā.

Valmieras pašvaldība 2013.gadā notikušā iepirkumā meklēja projektētāju diviem būvprojektiem. Viens bija peldbaseina un BMX riteņbraukšanas trases celtniecībai, otrs - stadiona rekonstrukcijai un vieglatlētikas manēžas celtniecībai.

Iepirkumā uzvarēja personu apvienība, ko veido "Ivara Šļivkas birojs" un SIA "Nams", kas projektu īstenošanai izveidoja pilnsabiedrību "ISB/Nams". Elektroapgādes sadaļai projektētāji izvēlējās apakšuzņēmumu no Daugavpils SIA "Lagron". Savukārt tā tālāk šo darbu deleģējusi savam apakšuzņēmējam "Rem pro".

Firmu "Rem Pro" raidījumam neizdevās sazvanīt. Būvspeciāliste Timofejeva agrāk bija šī uzņēmuma darbiniece, bet nekad nav strādājusi "Lagron", lai gan būvprojektā bija norādīta kā šīs firmas pārstāve.

Saistībā ar minēto pašvaldība arī vērsās VP, kas pērn maijā sāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 275.panta 1.daļas par dokumenta, kas piešķir tiesības vai atbrīvo no pienākumiem, zīmoga vai spiedoga viltošanu, kā arī par viltota dokumenta, zīmoga vai spiedoga realizēšanu vai izmantošanu.

Turklāt raidījumam zināms, ka kriminālprocess sākts gan par iespējamu elektriskās daļas vadītājas paraksta viltošanu vieglatlētikas stadiona un manēžas, gan arī peldbaseina un ledus halles savienojošās galerijas izbūves būvprojektos.

Raidījums atzīmēja, ka peldbaseina būvēšana sākās pirms diviem gadiem, un tā tuvojas noslēgumam, top arī BMX trase. Savukārt konkurss par stadiona un manēžas būvniecību tika izsludināts pērn 24.februārī, bet, atklājoties faktam par iespējamu viltojumu, tika pārtraukts. Tagad gan esot noslēdzies pār jaunam izsludinātais iepirkums. Papildu izdevumus seguši projektētāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!