Foto: LETA

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šajā nedēļā konstatējuši 26 jaunus Āfrikas cūku mēra (ĀCM) gadījumus mežacūku populācijā, turklāt vīruss šogad pirmo reizi konstatēts vienai mežacūkai Ventspils novada Ziru pagastā, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) publiskotā informācija.

Tāpat ĀCM šogad konstatēts arī septiņām mežacūkām Kuldīgas novada Rendas pagastā, trim mežacūkām Brocēnu novada Blīdenes pagastā, kā arī divām mežacūkām Talsu novada Laucienes pagastā.

ĀCM aizvadītajā nedēļā atklāts arī pa vienai mežacūkai Aknīstes novada Gārsenes pagastā, Daugavpils novada Vecsalienas pagastā, Dobeles novada Dobeles pagastā, Jēkabpils novada Kalna pagastā, Krāslavas novada Kalniešu pagastā, Krustpils novada Mežāres pagastā, Madonas novada Aronas pagastā un Kalsnavas pagastos, kā arī Rēzeknes novada Kaunatas pagastā, Talsu novada Ģibuļu, Lībagu un Ārlavas pagastos un Salacgrīvas novada Salacgrīvas pagastā.

Līdz ar to mežacūku populācijā ĀCM šogad kopumā konstatēts 94 ar to slimām mežacūkām 30 novadu 46 pagastos.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014. gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!