Foto: LETA
Zāļu ražotājas AS "Olainfarm" akciju cena biržā nereaģēs uz mūžībā aizgājušā lielākā akcionāra Valērija Maligina mantojuma dalīšanu, ja tas noritēs bez strīdiem, un turpmāk uzņēmuma akciju cenu attīstība būs atkarīga no uzņēmuma darbības rezultātiem un tā pārvaldes, vērtē eksperts, "INVL Asset Management" valdes priekšsēdētājs Andrejs Martinovs. Arī "Olainfarm" valdes loceklis Salvis Lapiņš pārliecināts, ka uzņēmuma vērtību ietekmē tā sniegums un izaugsmes potenciāls.

Jau vēstīts, ka Maligins testamentā savas "Olainfarm" akcijas vienādās daļās novēlējis bērniem. Maligina īpašumā tieši un caur "Olmafarm" bija gandrīz 70% "Olainfarm" akciju.

"Vispārīgi runājot, situācija, kad uzņēmumam pēkšņi vairs nav akcionāra, nav īpaši labvēlīga, jo pieaug reiderisma, korupcijas un saistību neizpildes riski. Bez akcionāra atbalsta nav iespējams veikt vai turpināt investīciju programmu. Pastāv iespēja, ka paliek neizpildīti, pabeigti kādi darījumi un var palielināties arī kreditoru uzmanība. "Olainfarm" gadījumā, ņemot vērā, ka tas ir biržas uzņēmums, kura darbība ir caurspīdīga un publiska, nekam sliktam nevajadzētu notikt un, cerams, ka īpaši negatīvas ietekmes uz darbības rezultātiem nebūs," sacīja Martinovs.

"Izskatās, ka Maligina ietekme pēdējos gados ir mazinājusies un, ja tās tā ir, tad "Olainfarm" darbības rezultātiem nevajadzētu pavājināties tiešā sakarā ar viņa aiziešanu. Nedomāju gan, ka šī traģiskā apstākļa dēļ rezultāti īpaši uzlabosies, jo tomēr stratēģiski šo uzņēmumu vadīja Maligins, un ne vienmēr pie šādas akciju koncentrācijas vienās rokās komandā ir kāds, kas spēj veiksmīgi pārņemt stratēģisko vadīšanu. Bet "Olainfarm", īpaši nemainoties ārējam fonam, var kādu laiku turpināt virzīties iepriekšējās stratēģijas ietvaros un veiksmīgi darboties," vērtēja eksperts.

"Labi ir tas, ka uzņēmuma menedžments un darbinieki var koncentrēties uz biznesu, nedomāt un neuztraukties par uzņēmuma pārdošanu tuvākajā laikā, kā arī nav jāvelta uzmanību potenciālajiem pircējiem, kuri, visticamāk, līdz šim ir izradījuši interesi pirkt "Olainfarm". Uzņēmuma menedžmentam ir lieliska iespēja pieradīt to, ka tā vērtība, kas tika izveidota Maligina laikā, tiks saglabāta, papildus paaugstināta un tiks nodota mantiniekiem," skaidroja Martinovs.

Viņš prognozēja, ka, visticamāk, akciju cena biržā vairs nereaģēs uz mantošanas procesu, ja tas noritēs normālā režīmā bez strīdiem, un turpmākā biržas cenu attīstība būs atkarīga no uzņēmuma darbības rezultātiem un menedžmenta uzvedības.

"Ja mazākuma akcionāru tiesību ievērošana, investoru attiecības un darbības caurspīdīgums paliks nemainīgi augstā līmenī, tad arī biržas investori būs mierīgi un cenas diskonts varētu samazināties, cenai pieaugot," piebilda Martinovs.

Arī "Olainfarm" valdes loceklis Salvis Lapiņš norādīja, ka Maligina nāve uzņēmumu ietekmē tikai emocionālā līmenī.

"Nenoliedzami, ka šis zaudējums emocionāli ietekmē "Olainfarm", tomēr mēs esam profesionāļi, kuri zina savu darbu un to veic. Līdz ar to Maligina kunga pāragrā aiziešana mūžībā neatstāj būtisku ietekmi uz "Olainfarm" ikdienas darbu un turpmāko darbu plānošanu," apgalvoja Lapiņš, piebilstot, ka uzņēmuma vērtību drīzāk ietekmē tā sniegums un izaugsmes potenciāls.

Lapiņš arī piebilst, ka aizvien nezina, kas notiks ar Maliginam līdz šim piederošajām kapitāldaļām.

"Visi mantinieki, kreditori un citas personas, kurām ir tiesības uz mantojumu, var tās pieteikt līdz 13. aprīlim. Lielāka skaidrība varētu rasties pēc tā," sacīja Lapiņš.

Jau vēstīts, ka Maligins mūžībā devās 52 gadu vecumā savās mājās Jūrmalā. Uzņēmēja pēkšņās nāves iemesls publiski netiek atklāts, bet policija informēja, ka nesaskata tajā vardarbības pazīmes.

Maligina mantojuma lieta izpelnījusies lielu uzmanību gan uzņēmēja pēdējo gadu publisko gaitu, gan īpašuma apjoma dēļ – "Dienas Biznesa" pērn veidotajā Latvijas 100 bagātāko cilvēku sarakstā Maligins ar 70 miljonu eiro lielu turību ierindojās septītajā vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!