Foto: DELFI
Fiziskajām personām 2017. gadā ierosināti 1529 maksātnespējas procesi, savukārt juridiskām personām - 587 maksātnespējas procesi, liecina "Lursoft" apkopotā informācija.

Pērn fiziskām personām ierosināto maksātnespēju skaits bija tikai par desmit mazāks nekā 2016. gadā, kad fizisko personu maksātnespējas procesu skaits bija 1539. Savukārt juridiskām personām ierosināto maksātnespējas procesu skaits samazinājies būtiskāk – par 20%. 2017. gadā juridiskām personām ierosināti 587 maksātnespējas procesi, bet gadu iepriekš – 730.

"Lursoft" dati rāda, ka nereti maksātnespējīgo personu vidū iekļūst arī cilvēki, kuri iepriekš aktīvi darbojušies uzņēmējdarbībā.

2017. gadā no visām fiziskajām personām, kurām ierosināta maksātnespēja, procesa ierosināšanas brīdī 20,85% bija amatpersonas vai dalībnieki kādā Latvijā reģistrētā uzņēmumā, savukārt 22,03% personas iepriekš darbojušās biznesā, taču procesa ierosināšanas brīdi uzņēmumos vairs nav ieņēmušas amatus vai nav bijušas to kapitāldaļu turētājas, liecina "Lursoft" pētījums.

To vidū ir arī kādreiz Liepājā labi zināmais uzņēmējs Andris Griģis, kuram savulaik piederējuši tādi uzņēmumi kā SIA "Kurzemes bekons", AS "Līvas viesnīca", SIA "Lielbātas avots" un citi, savukārt pērn decembrī pasludināts uzņēmēja maksātnespējas process. Uzņēmēja maksātnespēju veicinājuši vairāki iepriekšējos gados reģistrēti galvojumi. Maksātnespējas pieteikuma iesniegšanas brīdi uzņēmēja parādsaistības, kurām iestājies izpildes termiņš, veidoja 14,053 miljonus latu.

"Lursoft" apkopotā informācija rāda, ka 2017. gadā ierosināti 2116 maksātnespējas procesi, 148 tiesiskās aizsardzības procesi un 11 ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesi. Pēdējo divu gadu laikā ierosināto maksātnespējas procesu skaits samazinājies, savukārt tiesiskās aizsardzības procesu skaits audzis.

Uzņēmumu, kuriem pagājušajā gadā ierosināti maksātnespējas procesi, vidējais vecums ir 8,4 gadi. Šis uzņēmumu vecums sasaucas ar ekonomiskās krīzes laiku, kad, lai nepaliktu bez iztikas līdzekļiem un darba, daudzi izvēlējās attīstīt savu biznesu, atzīmē "Lursoft".

Jo lielāks nozarē strādājošo uzņēmumu skaits, jo sīvāka konkurence tajā valda un lielāka varbūtība, ka šīs jomas komersanti iekļūst maksātnespējīgo uzņēmumu grupā. "Lursoft" statistika atklāj, ka 2017. gadā maksātnespēja visbiežāk ierosināta vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības nozarēs strādājošiem uzņēmumiem, aiz kuriem trešajā vietā ierindojušies ēku būvniecības komersanti. Maksātnespēja 2017.gadā gana bieži ierosināta arī sauszemes un cauruļvadu transporta jeb kravu pārvadājumu jomas un ēdināšanas pakalpojumu uzņēmumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!